Crta: U medijima Vučić zastupljen 85 odsto vremena, opozicija uglavnom u izbornim blokovima

Medijski monitoring posmatračke misije Crta pokazao je da se zastupljenost vladajuće stranke u prvom delu kampanje, smanjila sa 85 na 72 odsto, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje zastupljen 85 odsto vremena.

„Aleksandar Vučić, kao predsednik države i stranke a zatim i kao predsednički kandidat, je i dalje najzastupljeniji politički akter sa 85 odsto vremena i o njemu se izveštavalo neutralno (80 odsto) i pozitivno (20 odsto). Ipak, njegova zastupljenost od početka kampanje, je manja nego u periodu pre početka kampanje kada je zauzimao 92 odsto vremena“, navedeno je u saopštenju.

Ostali predsednički kandidati bili su zastupljeni u 15 odsto vremena, a od njih je najzastupljeniji bio Miloš Jovanović i o njemu se u 77 odsto vremena izveštavalo neutralnim tonom, pozitivnim u 17 odsto i negativnim u šest odsto vremena.

Treći po zastupljenosti bio je Zdravko Ponoš, ali je on i jedini kandidat o kojem se izveštavalo dominantno negativno i to u 72 odsto vremena.

Posle uvodjenja obaveznih izbornih blokova, došlo je do rasta zastupljenosti opozicije u programima televizija s nacionalnom pokrivenošću, dok u redovnom delu informativnog programa i dalje dominiraju vladajuće stranke.

Nalazi monitoringa medija za period od 15. februara do 4. marta pokazalo si da iako su opozicione stranke nešto zastupljenije u izbornim blokovima (53 odsto u odnosu na 47 odsto), nastavljen je trend izrazite neravnopravnosti vlasti i opozicije u redovnim informativno-političkim sadržajima gde su predstavnici vlasti zastupljeni u 84 odsto, a opozicioni akteri u tek 16 odsto vremena.

„O predstavnicima vlasti se, kao i ranije, najviše izveštavalo u neutralnom (81 odsto), zatim u pozitivnom (19 odsto) i gotovo nikada u negativnom tonu. Promene su uočene u izveštavanju o predstavnicima opozicionih stranaka. Porastao je procenat neutralnog izveštavanja (sa 62 na 71 odsto), a smanjio se udeo negativnog tona (sa 33 na 23 odsto)“, navedeno je u saopštenju Crte.

Analiza pokazuje i favorizovanje konzervativnih, tradicionalističkih opozicionih partija u odnosu na opozicione partije koje zastupaju liberalnije stavove, koje su negativno predstavljene u 38 odsto vremena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar