D. Djukanović: Pad nemačke vlade bi loše uticao na procese na Zapadnom Balkanu

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Dragan Djukanović ocenio je danas da bi eventualni pad nemačke vlade loše uticao na dinamiku procesa u regionu Zapadnog Balkana, uključujući normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Uticao bi prilično loše na dinamiku procesa u regionu koji su u toku, pre svega na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, u kojem nemačka vlada ima jako konstruktivnu ulogu“, rekao je Djukanović agenciji Beta.

On je naveo da bi raspad vladajuće koalicije u Nemačkoj „na neki način usporio prilično značajan zamah koji je taj proces sada dobio“.

Dodao je da je angažman Nemačke važan i za druge procese u regionu, jer se radi o „jednačini s više povezanih elemenata“.

„Uz proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, važan je angažman Nemačke i u Bosni i Hercegovini, u veoma bitnom periodu pred opšte izbore u toj zemlji u oktobru, a vlada Angele Merkel dala je poseban doprinos i zaključenju sporazuma izmedju Grčke i Makedonije“, kazao je Djukanović.

Opstanak nemačke koalicione vlade doveden je u pitanje zbog politike prema migrantima, odnosno neslaganja po tom pitanju izmedju Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i lidera Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Zehofera, ministra unutrašnjih poslova.

Lider CSU, najmanje stranke u nemačkoj vladi, ponudio je ostavku zbog neslaganja s dogovorom koji je Merkelova postigla s drugim državama na samitu EU o pitanju imigracije.

Konzervativne CDU i CSU, koje su u koaliciji sedam decenija, danas će nastaviti pregovore, ali su šanse da se do kompromisa dodje male, navodi Asošiejted pres.

Nemačkom od decembra 2013. godine vlada takozvana „velika koalicija“ koju čine CDU-CSU i Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD). U slučaju izlaska CSU iz vlade, ona bi izgubila većinu u parlamentu za koju bi joj nedostajala dva poslanika.

Za sada nije poznato kakav bi efekat Zehoferova ostavka imala na koaliciju CDU i SPD.

Zehofer, čiju CSU na jesen očekuju pokrajinski izbori u Bavarskoj, jedinoj pokrajini u kojoj stranka deluje, traži da sa nemačkih granica budu vraćeni migranti čiji su zahtevi za azil odbijeni, kao i izbeglice koje su već registrovane u drugoj zemlji EU.

Dok on insistira na nacionalnom, Merkel želi zajedničko evropsko rešenje za migrantsku krizu, kako bi se održalo jedinstvo u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar