Dačić:Srbija zahvalna Mogerini zbog izjave o negativnim posledicama zatvaranja granica

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je večeras zahvalnost visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini povodom njene izjave u kojoj je istakla da zatvaranje granica ima negativne posledice u regionu.

„Srbija je zahvalna visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Federiki Mogerini na veoma korektnoj izjavi kojom ona potvrđuje stav Srbije da zatvaranje granice Hrvatske za teretni saobraćaj nije rešenje i da ima negativne posledice u regionu“, naveo je Dačić, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, Srbija posle takvog stava šefice diplomatije EU, očekuje da će Hrvatska odmah pristupiti „povlačenju svoje protivpravne jednostrane odluke o zatvaranju granice za teretni saobraćaj“.

„Premijer Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije su od početka isticali našu spremnost da konstruktivno priđemo rešavanju problema. Sloboda kretanja robe, ljudi i kapitala jedan je od temeljnih principa EU, koje je Hrvatska narušila, i to upravo kao članica EU“, ocenio je ministar.

Premijer Aleksandar Vučić uputio je ranije pismo najvišim evropskim zvaničnicima povodom odluke Hrvatske da zatvori granične prelaze sa Srbijom zbog priliva izbeglica, u kome ih je zamolio da pozovu Hrvatsku da se ponaša kao članica Evropske unije.

Vučić je u pismu istakao da je zatvaranje granice „agresivna i nerihvatljiva mera“ koja ne dopirnosi pomirenju i stabilnosti u regionu, saopšteno je danas iz Vlada Srbije.

Posle jučerašnje sednice vlade i Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, Vučić je saopštio da je Vlada Srbije spremila tri vrste mera koje će stupiti na snagu večeras u ponoć ukoliko Zagreb do tada ne ukine jednostrane mere kojima nanosi štetu interesima Srbije.

On je naveo da mere predviđaju tri nivoa sankcija, i to političke, pravne i ekonomske prirode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar