Debata u Beogradu: Unutrašnji dijalog o Kosovu je fingiranje razgovora

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, lider Levice Srbije Borko Stefanović i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković izjavili su večeras da ih niko nije zvao da se uključe u „unutrašnji dijalog“ o Kosovu i saglasili se da je takav dijalog „fingiranje razgovora“, jer se suštinski samo traži albi za rešenje koje je neko već doneo.

„Svrha unutrašnjeg dijaloga nije nalaženje rešenja, već (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću treba alibi za nešto što ne sme da kaže. Ne vidim šta se dobija tim razgovorima, osim prikrivanje nečega što je Vučić obećao da će da reši“, rekao je Borko Stefanović koji je bio šef tima za pregovore s Kosovom, u debati Instituta za evropske poslove u Beogradu, pod nazivom „Unutrašnji dijalog ili monolog?“.

Iako nije pozvan da učestvuje u „insticionalizovanom unutrašnjem dijalogu“, Nenad Čanak kaže da bi radio prihvatio poziv, jer je „bolje 100 godina razgovarati, nego jedan dan ratovati“.

„Nemam ja iluziju da bi dijalog s vlašću dao rezultate, stvar je u tome šta je alternativa?“, pitao je Čanak.

Bivša poslanica Skupštine Kosova, Rada Trajković rekla je da pretpostavlja da rešenje pitanja Kosova već postoji i dodala da bi se plašila da učestvuje u dijalogu.

„Pogledajte šta se dešava sa neistomišljenicima: bilo ko da je izneo mišljenje koje je suprotno vladajućem, uvek je napadan. Šta se dešavalo na poslednjim izborima? Primoravaju nas da glasamo onako kako oni hoće“, rekla je Rada Trajković.

Ona je u debati upozorila da od nedavnih lokalnih izbora na Kosovu, Srbi institucinalno gube svoju državu, jer je „Kosovo kompletiralo institucionalni kapacitet“ čemu su legitimitet dali predstavnici Srpske liste.

„Prošle izbore su Srbi na severu Kosova bojkotovali, a ovog puta izlaznost je bila toliko velika da sada imamo izveštaje da su se Srbi integrisali u institucije Kosova, prihvatili kosovske institucije kao svoje, što znači da je sledeći korak smanjenje kapaciteta misije Ujedinjenih nacija i njeno povlačenje“, smatra Trajković.

Ona je navela da Kosovo sada ima sudsku, izvršnu, zakonodavnu vlast i da mu jedino nedostaje vojska kako bi bilo nezavisno.

Po njenim rečima, predstavnici Srpske liste ne moraju zvanično da prhvate vojsku, ali ako pristanu na predlog da 10 odsto Srba učestvuje u Oružanim snagama Kosova, to bi omogućilo njihovo zvanično prevodjenje u vojsku.

„Jedini način da se vrati sprska vojska na Kosovo jeste da Srbija postane članica NATO“, rekla je Rada Trajković.

Nenad Čanak je ponovio svoj stav da je Kosovo nezavisna država.

„Kosovo je nezavisno, ja bih voleo da je drugačije, ali nije“, rekao je Čanak, a kada ga je moderatorka skupa novinarka Olja Bećković zamolila da se okrene ka Radi Trajković i kaže joj to, on je upitao Radu Trajković: „Da li mislite da se Kosovo može integrisati u Srbiju?“, na šta je ona odgovorila potvrdno.

Borko Stefanović je naglasio da niko ne može da očekuje da Kosovo bude inkorporirano u Srbiju. 

Po njegovim rečima, postoji pet mogućih rešenja za Kosovo: održavanje statusa kvo, podela Kosova, priznanje Kosova, oružani sukob i pravljenje sveobuhvatnog obavezujućeg dokumenta bez suštnskog priznavanja nezavinosti.

„Ako neko kaže da postoji šesto rešenje, taj treba da dobije Nobelovu nagradu“, rekao je Stefanović i dodao da se on zalaže za sveobuhvatni sporazum koji bi detajno definisao odnose i članstvo u medjunarodnim organizacijama, ali pod uslovom da Kosovo nikada ne dobije članstvo u Ujedinjenim nacijama.

I dok je u debati Nenad Čanak podrugljivo komentarisao to što je Surinam danas povukao letošnje priznanja nezavisnosti Kosova, Rada Trajković i Borko Stefanović su ocenili da je to značajna vest.

„Ovo može biti poruka: ‘Vidite da se ništa neće desiti ako povučete priznanje, jer se ništa nije desilo ni kada ste priznali'“, rekao je Borko Stefanović, ali je dodao da bi „velika stvar bi bila kada bi priznanje povukao neko iz regiona“.

Debata Instituta za evropske poslove „Unutrašnji dijalog ili monolog?“, održana je istog dana kada i prvi „okrugli sto“ u okviru „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu.

Učesnici „okruglog stola“ su bili profesori pravnih fakuleta u Srbiji, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić koji je predsednika državne radne grupe za upravljanje tim dijalogom.

Po saznanjima medija, grupa ima 13 članova, medju kojima su predstavnici kabineta premijerke Ane Brnabić i devet ministarstava.

Predsednik Vučić je u julu najavio pokretanje „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu i rekao da očekuje da će na osnovu toga predlog za Kosovo biti iznet marta 2018. godine.

Vučić je na konferenciji za novinare u nedelju rekao da je zadovoljan što će početi „unutrašnji dijalog“ o Kosovu, da se – kako je naveo – „oslobodimo naših mitova“, kao i „laži da je sve na Kosovu naše, ali i laži da tamo nema ništa naše“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar