Delegacija SRS položila vence povodom dana oslobodjenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu

Delegacija Gradskog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) Novog Sada, predvodjena odborničkom grupom, položila je danas, povodom 100 godina od oslobodjenja tog grada u Prvom svetskom ratu venac na spomen krst posvećen ratnicima 1912 – 1918. godine, u porti Uspenske crkve i odala počast oslobodiocima.

„Deveti novembar je zlatnim slovima upisan u istoriju Novog Sada. To je dan za ponos, večnu slavu i pomen. Na današnji dan, pre 100 godina, u naš grad je konačno stigla vekovima čekana sloboda. Slobodu je donela junačka, oslobodilačka Srpska vojska. Istorija piše, da je na pojutarje Mitrovdana, konjički eskadron Dunavske divizije, na čelu sa majorom Vojislavom Bugarskim umarširao i doneo slobodu u naš grad“, rekao je predsednik novosadskog odbora SRS Djuradj Jakšić.

Jakšić je naveo da SRS čuva taj veliki dan od zaborava i odaje počast, slavu i večitu zahvalnost svim ratnicima koji su položili živote na oltar otadžbine u Balkanskim i Prvom svetskom ratu i koji su učestvovali u oslobodilačkim borbama za Novi Sad.

On je dodao da je junačka srpska vojska, posle albanske golgote i proboja Solunskog fronta, nezaustavljivo oslobadjala grad za gradom širom Vojvodine i na taj način stvorila uslove za održavanje Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slovena u Novom Sadu, 25. novembra 1918. godine.

„Istorijskim odlukama Rumske skupštine, 24. novembra i Velike narodne skupštine u Novom Sadu, 25. novembra. 1918. godine, o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, dosanjan je viševekovni san Srba sa ovih prostora, da žive u jedinstvenoj srpskoj državi. SRS sa ponosom evocira uspomene na slavne novembarske dane iz 1918. godine. Novi Sade, neka ti je na radost i na ponos prvi vek slobode!“, zaključio je Jakšić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar