Demarkacija i vojska Kosova – vode ka prevremenim izborima?

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i inicijativa za osnivanje vojske Kosova bez ustavnih promena i koordinacije sa međunarodnom zajednicom može dovesti do prevremenih izbora, piše danas prištinski list „Zeri“, prenosi RTK2.

Dnevnik navodi procene političkih analitičara koji kažu da je Demokratska partija Kosova (DPK), čiji je lider kosovski predsednik Hašim Tači, počela da krivi koalicione partnere iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) za sve glavne neuspehe, uključujući neuspeh ratifikacije sporazuma o demarkaciji.

Navodi se da ni predstavnici DSK i DPK takođe ne isključuju mogućnost prevremenih izbora, iako kažu da ova dva procesa nisu razlog za organizaciju izbora.

Arben Gaši, poslanik DSK-a, izjavio je za „Zeri“ da formiranje vojske treba uskladiti sa predstavnicima međunarodne zajednice.

„Bilo bi dobro da se to uradi kroz ustavne promene, ali to takođe može biti učinjeno i izmenama zakona u koordinaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice,“ rekao je Gaši.

On je dodao da pitanje vojske nije jednostavno, i da njeno formiranje ne može biti pitanje“ličnog hira.“

Gaši smatra da vojska i demarkacija ne bi trebalo da utiču na vladajuću koaliciju, ali ako koalicioni partneri žele nove izbore, oni ih mogu raspisati.

Navodi se da poslanik DPK Nait Hasani kaže da vanredni izbori zavise od okolnosti i tvrdi da vojska i demarkacija ne mogu da rasture koaliciju.

Za razliku od njih, analitičar Donik Salova smatra da je vladajuća koalicija blizu kraja.

„Čini se da je koalicija DPK-DSK je blizu raspada. Na žalost, desio se prethodni presedan kada je DPK inicirala raspad koalicije pripisujući DSK-u neuspeh dogovora o razgraničenju i inicijative predsednika za formiranje vojske“, ocenio je Salova.

Tači izmislio priču o KSB da skrene pažnju sa ZSO

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca optužio je kosovskog predsednika Hašim Tačija da je izmislio pitanje transformacije Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) da bi skrenuo pažnju sa Zajednice srpskih opština (ZSO) i sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

„Kosovska vojska je izmišljotina jer to nije bio autentični projekat Tačija“, rekao je Konjufca, prenosi danas „Kljan Kosova“.

Konjufca je, takođe, naveo da kosovski ustav treba menjati putem referenduma da bi se omogućila transformacija KSB u kosovsku vojsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

demarkacijaprevremeni izborivojska Kosova
Komentari (0)
Dodaj komentar