Deo opozicije zatražio da lokalni izbori budu odvojeni od parlamentarnih

Demokratska stranka, Pokret Srbija centar-Srce i stranka Zajedno zatražile su danas da lokalni izbori u Srbiji budu razdvojeni od vanrednih parlamentarnih izbora kao jedan od načina da se u državi vrati poverenje u institucije, kao i da bi se sprečilo da jedan čovek bude nosilac svih izbornih lista, od parlamentarne do nivoa mesne zajednice.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković izjavila je da je jedini razlog da svi izbori stalno budu objedinjeni „namera da se jača lična vlast Aleksandra Vučića i njegova autokratska vladavina“.

„Mi taj začarani krug moramo da prekinemo. Svaki autokrata kaže da je narod vlast, ali nju reprezentuje vladar, a ko je protiv vladara taj je izdajnik“ rekla je Stojković i dodala da je „Vučić uvek deo problema, a ne rešenja“.

Stojković je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da su izborni uslovi loši, ali da opozicija neće prestati da traži fer i poštene uslove, a razdvajanje izbora bi bio prvi korak, kako bi se lokalne teme vratile u fokus.

Lider Srca Zdravko Ponoš rekao je da su institucije razorene jer je predsednik države svima zauzeo po deo prostora, a da on u stvari svoju moć vuče iz parlamentarne većine.

Dodao je da je iz takvog parlamenta proizašla ovakva vlada koja ne radi svoj posao, već to radi predsednik.

Kao poslednji primer naveo je Vučićevu najavu da pravi novu strategiju spoljne politike kao „meru odmazde“ zbog glasanja u Savetu Evrope.

„Ako je dosledan, neka Velikoj Britaniji i SAD uvede vize“, rekao je Ponoš i naveo da će se Vučić svetiti Crnoj Gori ili zemljama regiona, a sam je prihvatio sporazum u kojem se kaže da se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama.

Predsednik Demokratske strane Zoran Lutovac rekao je da lokalnih izbora nema ako nisu odvojeni od parlamentarnih, jer ako nosilac liste nije iz mesta, ako se glasa za političare bliske najpopularnijem „onda se desi da neko koga zovu Balvan pobesni na nekog koga zovu Doktor, jer se Balvan slikao sa predsednikom“.

„Zahtev za razdvajanje izbora usmeren je ka tome da se vratimo suštini lokalnih izbora. Svi će reći da je argumet za spajanje izbora što je to jeftinije, ali nema ništa skuplje nego na pogrešan način organizovati izbore“, rekao je Lutovac.

Na konferenciji je navedeno da je opozicija spremna da sarađuje kada je reč o kontroli na izbornim mestima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar