Ditman: Ko god da pobedi na izborima, podrška Srbiji ostaje

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je danas u Beogradu da će kontinuitet nemačke podrške Srbiji i njenom evropskom putu postojati nezavisno od toga ko će biti sledeći kancelar.

Ditman je na skupu na temu parlamentarnih izbora u Nemačkoj rekao da će biti „uzbudljivi“ jer ima dosta neopredeljenih birača.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da birači budu dobro informisani i to što svaki gradjanin može da pristupi programima svih stranaka.

On je naveo da su odnosi Srbije i Nemačke veoma bliski, a kao primere je, pored nemačke podrške evropskim integracijama Srbije, istakao ekonomsku i kulturnu saradnju.

U Srbiji, prema Ditmanu, radi 350 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 35.000 ljudi. Nemačka će uz Austriju i Švajcarsku biti počasni gost ovogodišnjeg beogradskog Sajma knjiga.

I direktor beogradske Fondacije „Konrad Adenauer“ Norbert Bekman-Dirkes se saglasio u oceni da će kontinuitet odnosa prema Srbiji biti održan i posle izbora.

On je izjavio da se „slobodna i demokratska Evropa može graditi samo zajednički“.

Bekman-Dirkes je naveo političke debate kao važan instrument kreiranja javnog mnjenja i olakšavanja biračima da donesu odluku.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić je otvarajući skup rekao da su odnosi dve države veoma dobri a da je Nemačka u Srbiji investirala četiri milijarde evra, kao i da postoje brojni programi obrazovne i kulturne saradnje.

Narodna poslanica i predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković je takodje opisala odnose Srbije i Nemačke kao „nikad bolje“.

Ona je navela posete kancelarke Angele Merkel i odlazećeg predsednika Bundestaga Norberta Lamerta Beogradu, nemačko pokretanje inicijative Berlinski proces, investicije i bespovratnu pomoć Srbiji od 1,6 milijardi evra kao dokaze važnosti stabilnosti regiona zapadnog Balkana za Nemačku.

Za razliku od sagovornika, Marković je izjavila da je za kontinuitet neophodno da izbore dobiju demohrišćani Angele Merkel.

Na skupu u Skupštini Srbije govorili su još i profesori Fakulteta političkih nauka u Beogradu Ljiljana Glišović, koja je predstavila projekat Nemačkog centra na FPN-u, Dragan Simić i Slaviša Orlović… Oni su predstavili nemački politički i izborni sistem, političke partije i drugo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar