DJB: Najbolji put do fer i poštenih izbora je pretnja bojkotom

Pokret Dosta je bilo ocenio je danas da je pretnja bojkotom jedini i najdelotvorniji način za postizanje cilja – fer i poštenih izbora.

DJB u saopštenju navodi da niko ko iskreno želi fer i poštene izbore ne želi bojkot te da je bojkot republičkih izbora poslednja mera, kada sve ostalo ne daje nikakav rezultat.

„I vlasti i njihovim sponzorima iz EU je bitno da budući saziv Narodne skupštine može donositi odluke koje će imati legitimitet, što podrazumeva da u njegovom sastavu budu i predstavnici opozicije. Za ispunjenje ovih uslova neophodna je politička volja onih koji u svojim rukama imaju sve poluge moći. Opoziciona pretnja bojkotom predstavlja najbolji put za obezbedjivanje te političke volje“, navode iz DJB.

Kako su istakli, tek kada su se stvari uozbiljile oko pretnje bojkotom, tek to je nateralo vlast, ali i njene „EU sponzore“, da se uznemire i shvate da će nešto morati da preuzumu po pitanju uslova za fer i poštene izbore.

Iz tog pokreta ponavljaju da je bi pretnja bojkotom bila uspešna i da bi ostvarili uslove za fer i poštene izbore, ti uslovi moraju biti jasni, jednostavni i lako sprovodivi.

Za njih to su fer pristup medijima, pre svega RTS-u i nezavisnost regulatornog tela koje treba da spreči zloupotrebe medija u svrhu propagande jedne političke opcije, sredjivanje biračkih spiskova, snimanje biračkih kutija, ne birača i neograničen pristup izbornom materijalu nakon izbora.

Da bi vlast ispunila ove uslove, neophodno je da ih cela opozicija odnosno kako navode, SzS, PSG, DJB i lokalni pokreti koji nisu pod kontrolom SNS-a, jasno istaknu i na njima insistiraju pod pretnjom bojkotom.

Navode i da je razgovore o uspostavljanju fer izbornih uslova neophodno je prebaciti u nadležnu instituciju Republike Srbije odnosno Narodnu skupštinu.

„Deo opozicije bi morao da prestane da koketira sa Soroševim nevladinim organizacijama i time urušava suverenitet zakonodavne vlasti“, navode iz tog pokreta.

Predsednica Skupštine Maja Gojković trebalo bi da sazove sastanak predstavnika svih relevantnih političkih organizacija u Srbiji, bez obzira da li su parlamentarne ili vanparlamentarne, „bez vike, bez dreke i bez medija“, kako bi vlast i opozicija u zatvorenom sastanku u nadležnoj instituciji razgovarali o ispunjenju minimuma uslova za fer i slobodne izbore.

Rezultat razgovora bi bila zakonska rešenja koja bi potom Narodna Skupština usvojila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar