Djilas, Lutovac i Grbović: Pozdravljamo ocene Evropske komisije, nema uslova za izbore

Proevropska opozicija u Srbiji je u zajedničkom pismu poslanicima Evropskog parlamenta pozdravila jučerašnje ocene Evropske komisije o stanju demokratije u Srbiji, a posebno ukazivanje na probleme u izbornom procesu, „u kojem nema čak ni terena za jednak nastup i političku u takmicu“.

Predsednici Stranke slobode i pravde (SSP), Demokratske stranke (DS) i Pokreta slobodnih gradjana (PSG) – Dragan Djilas, Zoran Lutovac i Pavle Grbović u pismu navode da je sada jasno da u Srbiji postoje ozbiljni nedostaci osnovnih političkih kriterijuma za članstvo u EU, i da je takav kurs neodrživ za državu koja ima evropske aspiracije.

„Mi, proevropske stranke opozicije u Srbiji, povezani s grupama Socijalisti i demokrate i grupom ‘Obnovimo Evropu’ (Renew Europe), pozdravljamo ocene o stanju demokratije iz izveštaja o napretku Evropske komisije, iznad svega o problemima u vezi s izborima u kojima nema ni elementarnih uslova za političku utakmicu“, pišu oni.

„Više je nego jasno da Srbija ima ozbiljnih manjkavosti kada su u pitanju osnovni politički kriterijumi za članstvo u EU i da je trenutni kurs nemoguć za državu koja zeli da se priključi EU“, navodi se u pismu, prenosi portal Direktno.

Oni kažu da su ohrabreni time što izveštaj konstatuje težinu političke situacije u Srbiji, i, kako su rekli, za razliku od vladajućeg režima, oni ga shvataju veoma ozbiljno.

„Nesumnjivo zanemarivanje osnovnih demokratskih prava i principa, što je izveštaj sa pravom istakao, jasno demonstrira da je ova vlast samo nominalno proevropska. Pozdravljamo pozive za angažovanje Evropskog parlamenta u vodjenju medjustranačkog dijaloga u Srbiji koji bi se bavio ključnim temama prepoznatim i od strane opozicionih stranaka u Srbiji i Evropske komisije“, kažu u pismu.

Izveštaj Evropske komisije shvataju kao signal za uzbunu zbog erozije demokratije u Srbiji, kojom se „treba pozabaviti dijalogom uz posredovanje EU, kao jedinim odgovarajućim formatom za rešavanje političke krize i vraćanje Srbije na put ka članstvu u EU“.

„Rezultat medjupartijskog dijaloga mora biti najmanje povratak u konkurentnu demokratiju“, ukazali su oni.

Djilas, Lutovac i Grbović traže „temeljit i sveobuhvatan dogovor o javnom medijskom servisu (RTS) i kontrolnim mehanizmima izbornog procesa. Opozicione stranke treba da budu uključene u dijalog kao ravnopravan partner, u njegovu pripremu i sprovodjenje. Svako ko je deo postizanja sporazuma mora biti uključen u njegovu realizaciju“, navodi se u pismu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vojkan

    1° – Ovaj zuti hejter je davno prolupao, i pre nego sto odluci bilo sta da kaze, neka ODMAH vrati narodu pokradene pare, pa onda ne sam sebe proglasava da je nekakav predsednik nekakve polisticke partije. 2° – Vi ste ti koji odlucuju sta ce publikovati. P.S. „Tesko drzavi u kojoj kamenje cuti a psi laju“!