Djordjević i Topilin o demografiji i sporovodjenju Sporazuma o socijalnoj sigurnosti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević razgovarao je danas u Moskvi sa  resornim ministrom Rusije Maksimom Anatoljevičem Topilinom o tekstu Administrativnog sporazuma za primenu Sporazumu o socijalnoj sigurnosti Srbije i Rusije, koji će gradjanima dve zemlje omogućiti da ostvare svoja prave bez obzira u kojoj zemlji rade.

Djordjević je naveo koliko je važan taj sporazum, jer reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju.

„Kada potpuno usaglasimo sve tačke Administrativnog sporazuma, radnici koji rade u Srbiji i Rusiji, imaće pravo na davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti, ali i  pravo na naknadu pogrebnih troškova“, rekao je Djordjević, a saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tekst Administrativnog sporazuma za primenu Sporazuma  o socijalnoj sigurnosti izmedju Srbije i Rusije potpisan je u Moskvi 19. decembra prošle godine, navedeno je u saopštenju.

Djordjević je kazao da će se sporazum primenjivati i na osigurane slučajeve nastale pre njegovog stupanja na snagu, što podrazumeva da će gradjani Srbije ostvariti pravo na penziju za godine rada još iz vremena SFRJ.

Dvojica ministara na sastanku su usaglasili konkretne korake za buduću saradnju dva ministarstva, kako iz resora socijalne politike tako i sektora rada. Razgovarali su i o tradicionalno dobrim i prijateljskim i prijateljskim odnosima Srbije i Rusije.

Ministar Topilin zahvalio je Djordjeviću na poseti Moskvi istakavši da su uzajamne posete dobar znak da odnosi Rusije i Srbije idu u pravom smeru i da daju dobre rezultate.

Topilin je predstavio Djordjeviću konkretne mere za podsticaj radjanja, koje se primenjuju i danas u Rusiji, a dale su konkretne rezultate i Rusija danas ima mnogo veći broj porodica sa više dece u poslednjih nekoliko godina.

Đorđević je posebno zahvalio ministru Topilinu na višegodišnjoj podršci Rusije na  očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije kao i na sve intenzivnijoj saradnji dva resorna ministarstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar