Djordjević: Optužnica protiv Tačija dokaz da Vučić pregovara sa ratnim zločincima

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević kazao je danas da je podizanje optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija još jedan dokaz da režim Aleksandra Vučića osam godina pregovara o sudbini Kosova sa ratnim zločincima.

„Pozdravljamo odluku medjunarodne zajednice da najzad otpočne istraživanja zločina protiv Srba i drugog nealbanskog stanovništva Kosmeta, što treba da bude važan korak ka uspostavljanju trajnog mira. Nažalost, možemo samo da se nadamo da se neće ponoviti tragične greške Haškog tribunala, koji nije umeo da sačuva svedoke u nekoliko postupaka poput onog protiv Ramuša Haradinaja“, naveo je Djordjević u saopštenju.

On je kazao da očekuje da optuženi budu i osudjeni za sva zlodela koja su počinili.

„Vučić je u dogovoru s ratnim zločincima takozvanom ‘Kosovu’ dodelio medjunarodni pozivni broj, dao mu energetsku nezavisnost, pristao na formiranje takozvane vojske ‘Kosova’, uspostavljanje medjunarodnog leta do Prištine ali, najvažnije, Briselskim sporazumom povukao sve atribute srpske države koji su do tada postojali na severu Kosmeta, a Vašingtonskim sporazumom koji je ispregovarao s Grenelom i Tačijem nas posvadjao s celim svetom“, rekao je lider Oslobodjenja.

On je dodao da će prva naredna vlast u Srbiji morati da preispita i poništi sve navedene dogovore, kako bi obezbedila „puno poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244“.

„Nakon svih godina tokom kojih laže narod i vodi politiku izdaje ključnih nacionalnih interesa, sada je jasno da Vučićeva politika prema Kosovu i Metohiji gubi svaki legitimitet“, zaključio je Djordjević.

Optužnica za ratne zločine Specijalnog tužilaštva potvrdjena je i protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, nakon čega je on podneo ostavku na tu funkciju, saopšteno je danas.

Prethodno je potvrdjena optužnica i protiv lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Specijalizovano tužilaštvo podiglo je 24. aprila optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija i drugih osoba, čija imena nisu objavljena, za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radovic

    Ako je sve ovo tačno što je napisano jasno je kao dan ko nas vodi i gdje nas vodi, da ne upotrebim drugačije riječi, ili našem narodu treba slika i atlas da bi jednom već shvatio.