Djordjević pozvao Srbiju na očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević osudio je danas pretnje koje albanski političari na Kosovu i Metohiji upućuju igumanu Savi Janjiću i bratstvu manastira Visoki Dečani.

„Dokle ide ekstremizam Albanaca pokazuje i to da pozivaju na istragu protiv igumana Save, čoveka koji širi poruku hrišćanske ljubavi na Kosovu i Metohiji, zbog nekakvih izmišljenih ratnih zločina. To je katastrofalan vid pritiska i ugrožavanje opstanka jedne od najvećih svetinja srpskog naroda“, naveo je Djordjević.

On je podsetio da je evropska organizacija za očuvanje kulturnog nasledja „Evropa Nostra“ svrstala Visoke Dečane na listu najugroženijih kulturnih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo burne reakcije u Prištini i dodao da takvi potezi samo dokazuju da su taj manastir i ostala srpska baština na Kosovu zaista ugroženi.

Predsednik Oslobodjenja je pozvao medjunarodnu zajednicu da reaguje na pretnje, a Srbiju da se konačno angažuje u očuvanju srpske kulture i duhovnosti, kao i promociji srpskih interesa na Kosovu i Metohiji.

„Predsednica i premijer takozvanog Kosova – Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, upućuju pisma po Evropi kritikujući ovu odluku, dok naša država ćuti“, dodao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar