Djukanović: Bajden neće menjati politiku SAD prema Srbiji

Direktor Centra za spoljnu politiku Fakulteta političkih nauka profesor Dragan Djukanović izjavio je danas da promena u Beloj kući neće suštinski uticati na „već zacrtanu“ politiku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema Zapadnom Balkanu i Srbiji.

Djukanović je agenciji Beta kazao da će SAD biti orjentisane na unapredjenje dijaloga izmedju Beograda i Prištine, povećanje funkcionalnosti Bosne i Hercegovine (BiH) kao države, kao i proširenje NATO na BiH i u perspektivi na Kosovo.

„Mislim da neće biti zahteva da i Srbija postane član NATO“, ocenio je Djukanović.

Prema njegovim rečima fokus odnosa SAD prema Beogradu biće dijalog s Prištinom.

„Novi državni sekretar Entoni Blinken je već kazao da će tekovine ekonomske normalizacije sa Srbijom biti sprovedene. S novom američkom administracijom možemo da očekujemo prelazak s ekonomske u političku normalizaciju, pre svega kroz sveobuhvatni sporazum s Prištinom“, kazao je profesor.

Dodao je da će SAD pokušati i da redefiniše probleme u bilateralnim odnosima s Beogradom kroz rešavanje ubistva braće Bitići 1999. godine i sudski epilog paljenja američke ambasade 2008. godine.

Na pitanje kakav će biti uticaj Vašingtona kada su u pitanju evrointegracije Srbije, Djukanović je rekao da će SAD sigurno dati potporu da se pre svega ispune obaveze iz poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

„Administracija Džozefa Bajdena neće biti u konfrontaciji s Evropskom unijom (EU) i insistiraće da sve zemlje Zapadnog Balkana budu vezane za zapadnu političku hemisferu uticaja, kao što su EU i NATO“, rekao je on.

Upitan da li će se uticaj zapadnih sila odraziti na odnose Srbije s Rusijom, Djukanović je kazao da SAD i EU žele da Srbija ima razvijenije odnose sa zapadom nego s Rusijom.

„Na odnose Beograda s Moskvom svakako će presudno uticati dijalog izmedju Beograda i Prištine, kako će se odvijati prilike unutar BiH i da li će doći do proširenja NATO“, rekao je direktor Centra za spoljnu politiku FPN.

Ocenio je da Kosovo ne može da postane član NATO sve dok se ne postigne sporazum izmedju Beograda i Prištine i reguliše status u Ujedinjenim nacijama.

Upitan da li će nova administarcija SAD insistirati više nego prethodna da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Djukanović je rekao da će se pre svega insistirati na ubrzanju dijaloga.

„U ovom trenutku je prerano govoriti kakva će biti konkretna rešenja iako SAD percipiraju na priznanju i članstvu Kosova u UN“, zaključio je Djukanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar