Djurić: Od izbora na Kosovu zavisi uticaj Srbije, ali ne i funkcionisanje srpskih institucija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić izjavio je danas u Beogradu da od izbora na Kosovu zakazanih za 11. jun zavisi u kojoj meri će Srbija moći da pruža efikasnu podršku tamošnjim Srbima, ali da ne zavisi i funkcionisanje tamošnjih srpskih institucija.

„Institucije Srbije će, bez obzira na izbore zakazane za 11. jun, nastaviti da funkcionišu na Kosovu, i bez obzira na pokušaj da se otme naš politički sistem“, rekao je Djurić u predavanju studentima Fakulteta za bezbednost.

Djurić je ocenio da su „albanske političke partije rešene da uspostave punu kontrolu u pokrajini“ uz pomoć „lojalnih predstavnika srpske i i drugih zajednica“ jer, kako je dodao, nijedno suštinsko pitanje Kosova ne može biti rešeno bez manjinskih glasova.

Rekao je da bi formiranje Vojske Kosova predstavljalo „krupnu pretnju po bezbednost u regionu“, te „zato jedino Srpska lista može da bude garant za bezbednost srpke zajednice i nakon izbora će biti autentičan glas srpskog naroda, a ne Prištine“.

Ocenio da je važno da se „ne ponovi greška“ da u kosvoske instiucije udju „neautentični Srbi kao što su nekada neautnetični Albanci postavljani u srpske insitucije“.

Djurić je naveo da se pokušaji Albanaca da zaustave uticaj podrške Srbije na Kosovu vidi i po nedavnom zaustavljanju pošiljki dečijeg dodatka i penzija iz Beograda, i procenio da bi takvo ponašanje eskaliralo ukoliko Srpska lista ne bi pobedila.

Srbija je rešena da probleme s Prištinom rešava razgovorima, čuvajući svoj integritet, rekao je Djurić i dodao da je za formiranje Zajednice srpskih opština potrebno da Albanci prestanu da se drže gesla da je „sve što je dorbo za Srbe, loše za Albance“.

Djurić je istakao da je važno da se u rešavanje kosovskog pitanja uključi akademska zajednica, jer i „druga strana ima mladu zajedicu“ koja se školuje na svetskim univerzitetima i anagužuje oko pitanja statusa Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar