Djurić: Presuda Draganu Vasiljkoviću je šamar srpskom narodu

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Marko Djurić rekao je danas da je presuda kojom je jedan od vodja srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj Dragan Vasiljković osudjen na 15 godina zatvora, još jedan u nizu „šamara srpskom narodu“.

Jedan od vodja srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, danas je pred sudom u Splitu prvostepenom presudom proglašen krivim za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima i osudjen na 15 godina zatvora.

„Progon Srba iz Hrvatske ostaje goruća sramota čitave Evrope. Vasiljković je u Hrvatskoj osudjen u političkom procesu, a presudjeno je svim Srbima koji su početkom 90-ih godina stali u odbranu svojih kolektivnih prava i svoje države“, naveo je Djurić, a preneo SNS.

Djurić je kazao da drugačija presuda nije bila očekivana od pravosudja države u kojoj su „inspiratori i sprovodioci najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata danas slavljeni kao heroji“.
 
„Dragan Vasiljković je očigledno osudjen za primer, kao simbol otpora stvaranju države u kojoj srpski narod, njegova kultura i vera nisu bili poželjni i u očima svog naroda i svojih saboraca on nikada neće biti zločinac“, kazao je Djurić.

Dodao je da političke presude ne doprinose pomirenju naroda i normalizaciji odnosa u regionu, jer se, kako je naveo, budućnost ne može graditi na iskrivljenju istorijskih činjenica i prećutkivanju pravih zločina i amnestiranju pravih zločinaca.

„Umesto što politički motivisanim presudama nastavljaju da pothranjuju šovinističku mržnju prema srpskom narodu, pravosudni organi u Hrvatskoj mogli bi da učine nešto povodom table sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu ili činjenice da je više od četvrt miliona ljudi proterano, a više od dve hiljade ubijeno i nestalo tokom operacija etničkog čišćenja cinično nazvanih ‘Oluja’ i ‘Bljesak’, a da niko od najodgovornijih nije za to kažnjen“, rekao je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar