„Dogovor veka“ – Trampov izraelski model i za rešenje Kosova?

Plan za Bliski istok koji je pre dva dana predstavljen u Beloj kući ima mnogo istih tačaka kao onaj spremljen za Beograd i Prištinu, piše Srpski telegraf.

Prema diplomatskom izvoru iz jedne zapadne ambasade, plan za spor između Izraelaca i Palestinaca radili su isti ljudi koji su iscrtali konture američke strategije za rešenje odnosa Beograd i Prištine, koju ovih dana, navodi ST, počinje da realizuje specijalni Trampov izaslanik Ričard Grenel.

Praveći paralele između dva sporazuma, ST navodi kao prvo razgraničenje i da Srbiji ostaje severni deo Kosova, a da Mitrovica postaje neka vrsta Jerusalima, podeljena između Albanaca i Srba ili će dobiti specijalni status distrikta.

Kako se navodi, Srbija zadržava opštine na severi KiM, baš kao Izrael svoja naselja na Zapadnoj obali, a tu je i posebna zaštita i eksteritorijalni status za srpske svetinje van severa KiM.

ST piše i da Albanci neće moći da kupuju srpske kuće i obratno.

Kao i za Izraelce i Palestince, predviđen je i ekonomski paket, posebno za sadašnji severni deo Kosova, pre svega za gradnju infrastrukture i proizvodnih pogoba. Da se obezbede pare biće sazvana međunarodna konferencija, a Amerika dovodi nove investitore u Srbiju i na Kosovo, navodi list.

Kako piše ST, granica između Kosova i Srbije (severno deo Kosova) bila bi otvorena za promet građana i robe, bez dužeg zadržavanja.

Iza Tramplovog plana, uz razne eksperte, pre svega stoji njegov zet i čovek od najvećeg poverenja u rešavanju planetarnih kriza Džared Kušner, navodi list.

Prenosi se i konstatacija da je razumljivo da dva plana nisu u svemu ista, jer ni situacija i suština sporova nisu identični.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijalogizraelKosovo
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kolega Goran je toliko nezadovoljan,, planom za resenje pitanja na bliskom istoku i na Balkanuda ga javno iznese.e ,da covek pomisli kako on ima neko genijalno resenje,samo nece da ga javno iznese.Ta dva pomenuta pitanja,toliko su razorna,da ih treba sto brze resiti.Ne moze pitanje Kosova,da se rzavlaci decenijama,ma da mnogim akterima odgovara,ovako haoticno nereseno pitanje Kosova,kako bi u mutnom lovili.!

  • Goran

    Šta je konkretno isto? Nije ništa. Izrael dobija tuđu teritoriju dok Palestinci odnosno Arapi dobijaju neku zajednicu rascjepkanih teritorija ispresijecanih jevrejskim ilegalnim naseljima. Takođe palestinska teritorija bi po tom prijedlogu bila demilitarizovana i Palestina bi koje li ironije plaćala Izraelu naknadu za odbranu. Od koga će ih braniti? Jedino od Izraela. S druge strane Albanci bi dobili 90% teritorije sa svim elementima države uključujući i vojsku. Izrael bi dobio i kontrolu nad dolinom Jordana tako da bi Palestina imala status enklave okružene Izraelom. S druge strane većinski albansko Kosovo naslanja se na Albaniju. Ništa nije isto!