Donatorska konferencija za Albaniju – solidarnost na delu

Evropska komisija će dati 100 miliona evra za obnovu Albanije posle razornog zemljotresa u novembru, najavila je danas na Medjunarodnoj donatorskoj konferenciji „Zajedno za Albaniju“ predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Šefica EK je podsetila da je u zemljotresu poginula 51 osoba i da je 10.000 ljudi raseljeno, da su srušene zgrade, škole, bolnice, infrastruktura.

„Ovo je priča o gubitku ali i o herojstvu, solidarnosti medju Albancima i Evropom“, rekla je Fon der Lajen na konferenciji i istakla da su se svi mobilisali da pomognu Albaniji posle zemljotresa.

Na solidarnost sa Albanijom i spremnost da pomognu ukazao je i predsedik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„To je snaga EU, da radi zajedno sa medjunarodnom zajednicom, da pokaže solidarnost kada je potrebno“, rekao je Mišel koji je takodje izrazio uverenje da će konferencija biti uspešna i da će Albanija prevazići teškoće.

Mišel je rekao da EU pomaže „zato što smo jedna evropska porodica, zato što su Albanija i Zapadni Balkan integralni deo Evrope“.

Obraćajući se na skupu, albanski premijer Edi Rama je zahvalio svim donatorima na više jezika i takodje rekao da Albanija nije sama i da ima mnogo prijatelja.

Rama je rekao i da je šteta od zemljotresa u visini 6,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

On je rekao i da je Albaniju pre zemljotresa u novembru pogodio još jedan zemljotres, u oktobru, i to politički zemljotres kada Albaniji i Severnoj Makedoniji nije dato zeleno svetlo za početak pregovora o pristupanju EU.

O prirodnom i političkom zemljotresu koji je pogodio Albaniju govorio je i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

On je rekao da je početkom decembra, neposredno posle zemljotresa, putovao u Albaniju da iskaže solidarnost ali i da pokaže da EU brine o Albaniji.

Lenarčič je istakavši da Albanija nije sama rekao i da je važno da prikuljena sredstva budu iskorišćena za obnovu i izgradnju, ali i za unapredjenje kapaciteta zemlje za reagovanje ubuduće.

Na donatorskoj konferenciji učestvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je ranije najavila da će Srbija donirati Albaniji dva miliona evra.

Inače, predstavnici medjunarodnih organizacija, svetskih finansijskih institucija i albanske vlade na skupu su predstavili procenu potreba Albanije posle zemljotresa.

Trenutno traje prikupljanje donacija a kasnije večeras će se znati koliko je ukupno prikupljeno za rekonstrukciju Albanije posle zemljotresa krajem prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    mesto onih obecanih 2 milion evra kesha od strane Srbije, mozda ce biti prihvaceno i 20-30 kg ( zna se cega) iz zaliha koje se inace spaljuju u visokim pecima termoelektrana. Dok albanci to „preseku“ izvukli bi i vise od 2 miliona. Iskusna ekipa.