Dosta je bilo: Članovi SNS-a upali prostorije DJB u Vršcu u nameri da zastraše penzionere

Pokret Dosta je bilo (DJB) sopštio je danas da su članovi Srpske napredne stranke (SNS) „upali u prostorije tog pokreta u Vršcu“ u nameri da „zastraše penzionere“ koji su u to vreme imali sastanak sa advokatima u vezi sa povraćajem samodoprinosa.

DJB navodi da su se članovi SNS-a, „lažno skrivali iza profesije novinara i nepozvani upali u prostorije DJB da šire paniku medju penzionerima“ kojima grad Vršac po sudskoj presudi isplaćuje povraćaj neplaćenog samodoprinosa.

„SNS vlast u Vršcu mesecima zastrašuje penzionere i preti im da će svoj novac, koji im je nezakonito otet, a koji su po presudama suda dobili nazad, morati da vrate Gradu. U tu svrhu upregli su i lokalnu propagandnu mašineriju. Lokalni ‘mediji’ nikada nisu objektivno informisali gradjane, već su isključivo prenosili obraćanja lokalne vlasti“, piše u saopštenju DJB.

U saopštenju se navodi da je Vršac penzionerima godinama nezakonito naplaćivao samodoprinos za kanalizaciju, sve dok DJB nije krajem 2014. Ustavnom sudu podneo predlog za ocenu zakonitosti takve prakse, te je taj sud 2017. godine uvažio argumente i utvrdio da je samodoprinos naplaćivan protivzakonito.

Dodaje se i da je lokalna vlast „pretnjama i nasiljem“ pokušavala da „spreči vršačke penzionere da sudskim putem zatraže povraćaj novca“ i pored toga što je Osnovni sud u Vršcu doneo „2.150 presuda protiv Grada Vršca po tužbama penzionera“.

„Ustavni sud je u novembru 2018. godine, po žalbi Grada Vršca, doneo politički, a ne pravno motivisanu odluku da penzioneri nemaju pravo na povraćaj novca, tražeći od Višeg suda da preinači presude, ovoga puta u korist Grada Vršca“, navodi se u sapštenju.

Iz Pokreta su ocenili da su „pritisci na DJB deo kampanje za predstojeće lokalne izbore u Vršcu“ s ciljem da „odvrate gradjane tog grada od političke organizacije koja se već pet godina bori za prava njihovih najstarijih sugradjana“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar