Drašković: Konkurs za direktora Agencije propao zbog povezanosti sa SNS-om

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Božo Drašković izjavio je da je konkurs za novog direktora Agencije propao izmedju ostalog i zato što je kandidatkinja koja je dobila najviše glasova, povezana sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Drašković je jedan od dva člana Odbora koji nije glasao za Ljiljanu Blagojević, gradsku pravobraniteljku i nekadašnju pomoćnicu ministra Nikole Selakovića, koja je dobila četiri od šest glasova.

On je za portal Peščanik.net rekao da se na sednici na kojoj je se razgovaralo sa kandidatima desila nešto neuobičajeno, jer je članica Odbora Evica Petrović pre nego što je završen razgovor sa svim kandidatima rekla da je njen favorit upravo Ljiljana Blagojević.

„Rekao sam da nije korektno da se pre završetka intervjua sa svim kandidatima favorizuje bilo ko i da se na taj način prejudicira i vrši uticaj na druge članove Odbora. Nju je u tom stavu podržala nova članica Odbora koja je tu bila manje od mesec dana, Danica Marinković, što je meni bila indicija da je ipak u pitanju neka politička kuhinja, što je jako loše“, rekao je Drašković.

On je rekao da je na tom razgovoru kandidate pitao da li su sada ili su bili članovi neke partije i ako više nisu kada su i na koji način iz nje istupili, kao i da je uvek napominjao da ne moraju da mu kažu ime partije.

„Prvi kandidat sa kojim smo razgovarali je vrlo otvoreno rekao: ja sam član političke partije i rekao je da je član SNS-a…rekao je i da će, ako bude izabran, istupiti iz stranke. Drugi kandidati su rekli da nisu i mi nemamo mehanizam da to proverimo. Kada se došlo do kandidatkinje koju je favorizovala koleginica Evica Petrović, ona je rekla da je bila članica SNS-a“, ispričao je Drašković.

Prema njegov rečima, Ljiljana Blagojevićeva im je saopštila da je članica SNS-a bila do 16. decembra prošle godine kada je predložena za sudiju Ustavnog suda. Kada tu nije prošla, ona se kandidovala za direktorku Agencije za borbu protiv korupcije.

Svi članovi Odbora, sem advokata Zorana Vujičića i Draškovića, prema njegovim rečima su bili za to da se Ljiljana Blagojević izabere za novu direktorku.

„Kada je došao red na mene, rekao sam da neki kandidati uopšte ne mogu biti uzeti u razmatranje, jer su doskoro bili članovi partije, a to je u suprotnosti sa pozicijom Agencije kao nezavisnog tela“, rekao je Drašković i dodao da je sporno bilo i to što je Ljiljana Blagojević dugo studirala i imala prosek 6,51.

Ljiljana Blagojević se prijavila i na novi konkurs za direktora Agencije koji je raspisan u februaru. Pored nje, prijavilo se još 20 kandidata od kojih su neki u medjuvremenu otpali jer nisu ispunili uslove. Konačna odluka bi trebalo da bude doneta na sednici Odbora 22. marta.

Odbor Agencije već neko vreme radi sa smanjenim brojem članova. Po Zakonu o Agenciji trebalo bi da ih ima devet, ali ih je trenutno šest, a u aprilu za četvoro članova Odbora prestaje mandat. Da bi bila doneta odluka o novom direktoru, za jednog kandidata treba da glasa pet članova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar