DS: Obespravljeni radnici u Srbiji nemaju razloga za slavlje

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas, povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, da „obespravljeni radnici u Srbiji nemaju razlog za slavlje“ jer se ovde, kako je navela, „točak progresa okreće u suprotnom smeru“.

„Dok je u razvijenim državama Evrope tendencija da zaposleni rade manje i da su njihova prava veća, mi smo jedinstveni po tome da čak i statistika pokazuje da se propisi ne poštuju. Dok Zakon o radu propisuje radnu nedelju koja traje 40 časova, statistika kaže da zaposleni u Srbiji nedeljno rade u proseku 43,5 sati“, naveo je Odbor DS za socijalnu politiku, rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

Kako je taj Odbor istakao, „zaposleni u Srbiji primorani su da rade po dva ili tri posla kako bi uspeli da prežive ‘zlatno doba’ Vučićevog kartela“.

„Srbiji takođe preti i potpuni kolaps penzionog sistema što je direktna posledica toga što je Vučićev režim opljačkao penzionere i na taj način pokazao stav da penzija nije zarađena ušteđevina koja bi trebalo da obezbedi mirnu starost, već da zavisi od trenutne volje političke oligarhije“, navedeno je u saopštenju.

DS je istakla da je „neophodno sprovesti niz mera za poboljšanje položaja zaposlenih u Srbiji, a pre svega ojačati kapaciteta inspekcije rada i pravosudnih organa koji bi se pozabavili uzročno-posledičnom vezom degradacije položaja zaposlenih i neverovatnog bogatstva ljudi bliskih vladajućoj kamarili“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar