DS: SAD i EU diplomatskim putem da utiču na smirivanje situacije na severu Kosova

Demokratska stranka (DS) pozvala je večeras vladu u Prištini da povuče specijalne jedinice, a EU i SAD da rade na smirivanju situacije posle „nasilnog zauzimanja“ opštinskih zgrada na severu Kosova.

U saopštenju, DS je pozivala lokalne Srbe da se ne sukobljavaju s Kforom, kako je ukazala, jer je „to jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji koja ih može zaštititi“.

„Broj povređenih u sukobima je već dramatično veliki i ukoliko nasilje eskalira pitanje je trenutka kada će pasti prve žrtve“, navela je DS u saopštenju.

DS smatra da „primena nasilja dovodi srpsku zajednicu u podređen položaj“, te kako je oceniila, da „daje Prištini mogućnost da izjednači odgovornost za poslednje događaje, mada je jasno da je krizu izazvala vlada Aljbina Kurtija“.

Po oceni DS-a Srbi na Kosovu treba konačno da shvate da ih je (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić prevario i „prepustio na milost i nemilost partnerima u Prištini koji očigledno slede svoje političke ciljeve bez obzira na osude spolja“.

DS je navela i da je „najvažnije da se spreče eskalacija nasilja i eventualne žrtve“, te pozvala EU i SAD da preduzmu diplomatske i političke mere kako bi smirili situaciju u opštinama na severu Kosova sa izrazitom srpskom većinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar