DSS:Besmislena je teza da se glasanjem u RIK-u dokazuje opozicioni status

Demokratska stranka Srbija (DSS) odbacila je danas kao „besmislenu“ tezu da se „samo pravljenjem presedana“ prilikom glasanja u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i učestvovanjem u „politikantskim igrarijama“ dokazuje opozicioni status.

Reagujući na poziv lidera pokreta Dveri Boška Obradovića opozicionim partijama da ne glasaju za usvajanje konačnih rezultata predsedničkih izbora u RIK-u, vršilac dužnosti predsednika DSS-a Miloš Jovanović ocenio je da je Obradović „izneo niz tvrdnji koje ne odgovaraju činjeničnom stanju i kojima se javnost dovodi u zabludu“.

„Prva i najvažnija netačna tvrdnja tiče se ideje da se predsednički izbori mogu ponovo raspisati u slučaju da većina članova RIK glasa protiv ‘proglašenja’ rezultata. RIK je po slovu zakona dužan da utvrdi izborne rezultate, a ako to ne uradi, u krajnoj instanci to će morati da učini Upravni sud“, naveo je Jovanović.

Po njegovim rečima, druga sporna tvrdnja lidera pokreta Dveri odnosi se na ideju bojkota izbora za predsednika Srbije.

„Niko od predsedničkih kandidata se nikada nije zalagao za tu ideju, a naročito ne Boško Obradović koji je svoju kandidaturu objavio u septembru prošle godine, pola godine pre njihovog raspisivanja i mesecima pre bilo kog drugog kandidata“, piše u saopštenju.

Jovanović je naveo i da nezadovoljstvo postignutim izbornim rezultatima „ne može biti razlog neodgovornog ponašanja a još manje daje pravo da se etiketiraju drugi politički akteri“.

„Svi smo prihvatili da trčimo trku u uslovima za koje smo znali da neće biti pošteni. Kritikovati te uslove po završetku trke u najmanju je ruku licemerno“, ocenio je v.d. predsednika DSS.

Jovanović je dodao ta stranka ostaje „apsolutno otvorena“ za saradnju sa svim strankama koje se „istinski zalažu za prmenu politike koju vodi Aleksandar Vučić kao što je otvorena za saradnju sa celokupnom opozicijom u borbi za poštene izborne uslove“.

Lider Dveri Boško Obradović ocenio je ranije da „prava opozicija ne može priznati rezultate neregularnih i pokradenih izbora“ i pozvao Srpsku radikalnu stranku, Ligu socijaldemokrata Vojvodine i DSS da se javno izjasne o tom pitanju pre glasanja njihovih predstavnika u RIK-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar