Dvanaesti protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu (video)

Pod parolom „Tunel laži“, uz hiljade okupljenih građana na platou ispred Filozofskog fakulteta, počeo je dvanaesti protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu.

Tema večerašnjeg okupljanja je „tunel laži“ odnosno, kako je ranije najavljeno, „sve laži aktuelnog režima i predsednika Aleksandra Vučića“ pa je zbog toga centralno mesto protestne rute terazijski tunel kroz koji će demonstranti proći u svojoj šetnji.

Demonstranti će se večeras kretati maršrutom koja do sada nije oprobana na ovim protestima.

Kako je najavljeno na zvaničnim stranicama organizatora, oni će od Platoa krenuti Uzun Mirkovom ulicom, pa zatim Pariskom, Pop Lukinom do Brankove kako bi odatle ušli u Terazijski tunel, a zatim izašli na „već utabanu“ Svetogorsku i prošetali do Radio televizije Srbije (RTS), gde se, uobičajeno, izražava najveće nezadovoljstvo radom javnog servisa.

Medijska kritika građana na ovom putu dobila je još jednu stanicu te će oni nastaviti do zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i tu završiti šetnju.

Protest počinje, tradicionalno, na platou Filozofskog fakuleteta, a građanima će se obratiti psiholog dr Žarko Trebješanin, dr Rade Panić, predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije i Dragana Rakić, odbornica Demokratske stranke u Skupštini grada Vršca.

Pažnju javnosti izazvala je podrška koju je pred prošlo okupljanje protestima „Jedan od pet miliona“ dao Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, u ime koga večeras govori dr Rade Panić, nakon čega su otvorene i brojne teme o položaju zdravstvenih radnika u društvu i situaciji u zdravstvenom sistemu.

Na večerašnjem skupu u Beogradu prvi put se građanima obraća i jedna političarka iz redova opozicije, potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini grada Vršca, Dragana Rakić, koja javnosti već duže vreme ukazuje na sve oblike pritisaka, pretnji i ucena sa kojima se suočavaju opozicioni odbornici u manjim mestima širom Srbije.

U Beogradu do sada niko od političara nije držao govor na početku protesta, osim kratkog obraćanja Borka Stefanovića, lidera Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju na kraju drugog okupljanja. Upravo je Stefanović, odnosno brutalni napad na njega i prebijanje metalnom šipkom u Kruševcu, bio povod za prvi protest koji je nosio naziv „Stop krvavim košuljama“.

Opozicija se nakon toga držala po strani na protestima, sve do prošle subote kada su građanima ponudili da potpišu „Sporazum sa narodom“. Ovim dokumentom 34 političke organizacije su se obavezale građanima na uslove pod kojima se može smeniti aktuelna vlast i izgraditi drugačiji sistem funkcionisanja države.

Bez „levog bloka“ u šetnji

Levi blok saopštio je da neće šetati na građanskom protestu „1 od 5 miliona“ u Beogradu večeras zbog, kako su naveli, privida demokratije i pokušaja izopštavanja neistomišljenika, od strane Saveza za Srbiju, sa ranijih protesta.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

protest
Komentari (0)
Dodaj komentar