Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS u pismu EU: Evropski plan za Kosovo je ništavan

 Poslanici četiri opozicione stranke su danas, u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on „ništavan“.

Pismo je potisalo 28 poslanika Dveri, stranke Zavetnici, Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) i Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), navodi se u njihovom saopštenju.

Pokret Dveri je saopštio da se u pismu izražava protivljenje „Predlogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“ o kome će se, kako je najavljeno, sutra na Samitu lidera EU u Briselu sutra izjašnjavati o tome.

Iz tih stranaka su naveli da je „ništavan“ nacrt Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i da, kako tvrde, ne može proizvesti pravno dejstvo u međunarodnopravnim odnosima.

Ukazali su u pismu da je taj predlog u potpunosti protivan pozitivnopravnim propisima Srbije, te da je, kako su naveli, protivan i većem broju relevantnih izvora međunarodnog prava.

„Obaveštavamo Vas, da su svi akti, radnje i realizacija Predloga protivni normama međunarodnog prava i pravnom poretku Srbije“, navodi se u tom pismu.

Tvrde, u pismu, i „da će bilo koja Narodna skupština ili Vlada Srbije takav političko-pravni akt i posledice koje budu proistekle neizostavno poništiti“.

„Predlažemo da uzmete u obzir navode iz pisma i relevantne izvore međunarodnog prava i pravne propise Srbije, koji mogu da predstavljaju sasvim adekvatan putokaz za sagledavanje „Predloga“, dodaje se u pismu.

Dodali su i da o svemu navedenom u pismu „svedoči međunarodno pravo, kao i praksa međunarodnih i nacionalnih sudova.“

Pismo je upućeno zvaničnicima EU Žozepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, poslanicima Evropskog parlamenta i ambasadama država članica EU koje nisu priznale Kosovo – Španiji, Rumuniji, Grčkoj, Kipru i Slovačkoj.

Dveri su saopštile i da su poslanici poslali pismo zbog „zabrinutost i uznemiravanje javnosti u Srbiji“, koje je, kako su dodali, izazvalo objavljivanje tog predloga i prihvatanje njegovog „implementacionog plana“ od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar