„Džordž Vašington Kosova“: Hvalospevi Bajdena, Olbrajtove i Petriča o Tačiju (foto)

Rođeni političar, vizionar, državnik, tvorac „bastiona demokratije“ neki su od epiteta kojima su predsednika Kosova opisali bivši visoki zvaničnici najmoćnijih zapadnih zemalja, a te misli o Tačiju odštampane su na zadnjoj korici njegove američke biografije.

Posle podizanja optužnice Specijalnog suda Kosova protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i njegovog OVK kompanjona Kadrija Veseljija zbog ubistva skoro stotinu ljudi, podsećamo na hvalospeve koje su bivši zapadni zvaničnici, ne tako davno, izrekli o komandantu Zmiji.

Na zadnjoj korici knjige „Nova država, moderni državnik – biografija Hašima Tačija“ Rodžera Bojza i Suzi Džeger objavljene u Sjedinjenim Državama 2018. godine, svoje mišljenje o komandantu Zmiji dali su i bivši visoki zvaničnici SAD.

„Hašim Tači je Džordž Vašington Kosova“, napisao je Džo Bajden, bivši potpredsednik SAD.

Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt navela je da je tokom konferencije u Rambujeu uvidela da je Tači „rođeni političar“.

„Njegov angažman za vreme i posle rata učvrstio je moje mišljenje o njegovoj političke sposobnosti. Verujem u njegovu viziju – viziju koja je nedostajala Kosovu“, dodala je Olbrajtova.

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo i visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič ocenio je da je Tači napisao „važno poglavlje moderne evropske istorije kroz dva ključna događaja – vodio je Kosovo do deklaracije o nezavisnosti i, pet godina kasnije, do istorijskog sporazuma sa Srbijom o normalizaciji odnosa između dve susedne zemlje“.

Republikanski senator Bob Dol ocenio je da je „Tačijev put – put Kosova“.

„Kosovo je imalo neverovatan put a čovek koji je najzaslužniji za razvoj ovog bastiona demokratije na Balkanu je predsednik Hašim Tači“, smatra senator Bob Dol.

Svoje izlive poštovanja i divljenja komandantu Zmiji izrekao je i bivši britanski ministar odbrane i generalni sekretar NATO lord Robertson.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Džo BajdenHašim TačiMadlen Olbrajt
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • JELISAVETA

    Pozitivna misljenja koja vladaju o Taciju,svakako ce mu koristiti,u daljoj politickoj karijeri.Ali,svakako ce mu najvise koristiti misljenje Mr.Bajdena,koji je rekao za njega,da je on za Kosovo,ono sto je je bio Dzordz Vasington za SAD. Kako stvari sada stoje,Mr.Bajden (po mom misljenju) pobedice na prertstojecim izborima za Predsednika SAD.To nije ni malo dobro,za nas,i za resenje Kosovskog pitanja,u nasu korist.!

  • Anonimni

    Koljac u crvenim cizmama… i preprodavac organa i droge.