Episkop Irinej: Rusija je poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti

Episkop bački Irinej izjavio je da Kosovo i Metohija ne mogu biti zauvek oteti bez pristanka Srbije, kao i da je Rusija danas poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti.

„Kosovo i Metohiju ne mogu nam zauvek oteti bez našeg pristanka, a mi ga nećemo dati. Bog je spor, ali dostižan, kaže mudro naš narod“, rekao je episkop Irinej u intervjuu za Večernje novosti od nedelje.

Episkop Irinej koji je i portparol SPC, rekao je da javnost može da očekuje sa ceremonije povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), istu poruku „kao i uvek do sada, od Kosovskog boja davne 1389. godine do kosovskog boja danas“.

Govoreći o prilikama u Crnoj Gori, on je rekao da „uprkos čitavoj besomučnoj propagandi, klevetama i hajkama, narod u Crnoj Gori, Srbi i nesrbi najveće poverenje imaju upravo u SPC, što na licu mesta znači, u Mitropoliju crnogorsko-primorsku“.

On je rekao da državna vrhuška Crne Gore treba, u sopstvenom političkom interesu, da „ostavi Crkvu na miru“, ili će se „u protivnom istrošiti u gašenju požara paljenjem novih vatri, a Crkvu, odnosno Mitropoliju, neće uništiti nego će sama sagoreti“.

Prema njegovim rečima, danas je na „čelu moćne obnovljene Rusije predsednik koji je istinski, a ne samo politički, verujući pravoslavni hrišćanin, a Rusija je poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti“.

On je rekao da to, „više od mnogih, ako ne i od svih, shvata današnji rimski papa Franja“, podsetivši da je ovaj papa sa moskovskim patrijarhom Kirilom ranije, u Havani, potpisao poruku o hrišćanskoj misiji i odgovornosti u savremenom svetu.

Na pitanje o odnosima sa Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, episkop Irinej je rekao da „uvek postoje susreti i razgovori naših episkopa i hrvatskih biskupa u granicama savremene Hrvatske“.

„Posebni kontakti izmedju SPC kao celine i Hrvatske biskupske konferencije ne postoje već godinama“, rekao je episkop Irinej.

On je rekao i da su „kontakti sa Vatikanom, odnosno službenim jezikom, sa Svetom Stolicom, po raznim pitanjima redovni i konstruktivni“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Dragi moj Episkope Irineju.Pa zar tu Crkvu izabraste kao uzor.Kazete Rusija je poslednje utociste Pravoslavlja. Pa ta boljsevicka Rusija je 1918 svojom crvenom revolucijom,zadala smrtni udarac Pravoslavnoj Religiji.Pod jakim uticajem tog ruskog udarca Pravoslavlju,i mi u srbiji smo (vecinom) postali bezverni.Ako zelite da ojacate uticaj Crkve u srbiji,ne cinite to zaboga,preko ruskog primera.!!!