EU: Mirno održavanje izbora na severu Kosova od suštinskog značaja

Evropska unija (EU) ocenjuje da je održavanje izbora u mirnim uslovima na severu Kosova od suštinskog značaja i poziva sve strane na uzdržanost, saopštio je portparol EU Peter Stano.

„Veoma je razočaravajuće što je Srpska lista koja predstavlja kosovske Srbe odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima planiranim za 23. april u četiri severne opštine, uprkos tome što su izbori odloženi sa decembra na april i produžen rok za podnošenje kandidatura“, naglasio je u pisanom odgovoru Stano, prenosi Radio slobodna Evropa.

Sutra će se u četiri opštine na severu Kosova održati vanredni izbori.

Izbori se organizuju nakon što su gradonačelnici opština na severu Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Zvečan – iz redova Srpske liste u novembru prošle godine podneli ostavke, u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da se preregistruju automobili sa nelegalnim srpskim tablicama u RKS – Republika Kosovo.

Izbore bojkotuje najveći politički subjekt kosovskih Srba, Srpska Lista. Ona navodi da su izbori nedemokratski i poziva da „sva biračka mesta budu prazna 23. aprila, što će poslati jasnu poruku Prištini i međunarodnoj zajednici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar