EU: Na statutu ZSO se i dalje radi, odrednice i rokovi jasni

Služba visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini saopštila je danas da se, „kako razumemo, i dalje radi“ na izradi Statuta Zajednice srpskih opština(ZSO) i predočila da su se Beograd i Priština „dogovorili o jasnim odrednicama i rokovima“.

Sutra ističe rok od četiri meseca do kojeg su prištinske vlasti obavezale da će izraditi nacrt Statuta ZSO, a EU takodje traži da se izbegnu napetosti na Kosovu koje bi mogle ugroziti normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Čim Upravljački tim (za izradu Statuta ZSO) zvanično izvesti EU o tome dokle je stigao u svom radu, to će biti uključeno u sledeći susret u Briselu na visokoj ravni (predstavnika Beograda i Prištine)“, navodi se u saopštenju koje je izdala Maja Kocijančič, portparolka Federike Mogerini.

Ona je dodala da se su se obe strane dogovorile „o jasnim odrednicama i rokovima, uključujući izradu nacrta statuta Asocijacije/Zajednice u roku od četiri meseca od početka rada Upravljačkog tima“.

U saopštenju se podvlači da su „Briselski sporazum iz 2013. i sporazumi iz avgusta 2015. temelj za rad Upravljačkog tima“, a da EU radi s obe strane da bi zajamčila primenu svih sporazuma postignutih u dijalogu.

„U trenutku dok su obe strane u potpunosti zajedno s visokom predstavnicom EU posvećene utvrdjivanju zakonski obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji, EU očekuje – kako su se dvojica predsednika dogovorila na sastanku dijaloga na visokoj ravni 18. jula u Briselu – da neće biti zategnutosti na terenu koja bi mogla da ugrozi zajednički cilj normalizacije odnosa“, navela je Kocijančič.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar