EU reagovala na najavu otvaranja ruske televizije u Srbiji

Evropska unija očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, navela je Evropska komisija za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom nezvaničnih najava u srpskim medijima da Raša Tudej (RT) planira da otvori televiziju u Srbiji.

U današnjoj reakciji portparola EK za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Petera Stana dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje s odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitovanja ruske državne televizije RT.

„RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo“, saopštio je Stano.

Brisel je u sklopu šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, u martu ove godine ukinuo emitovanje ruskih medija Sputnik i RT. Srbija je od marta 2012. kandidat za članstvo u EU, te shodno tome ima obavezu da prati odluke Brisela kako bi ispunila uslove za pridruživanje.

Pojedini mediji u Srbiji objavili su juče da RT ima u planu da otvori televiziju u Srbiji. RT nije odgovorila na upit RSE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Ovaj Stano priča kako Rusija krši međunarodno pravo. Daje nama kao maloj djeci savjet kako da se postavimo prema Rusiji.To nam čini onaj koji zastupa države koje kolektivno ne samo da krše međunarodno pravo nego lome svaki pokušaj da se to pravo provodi.Bombardovanje Srbije. Otimanje njene teritorije. Upotrba radioktivnih i kasetnih bombi.Haški sud koji je kriminalna tvoervina NATO alijanse. Miješanje u unutrašnje poslove suverenih država i vlada.Ovo je brutalno ignorisanje svih tekovina zdravog društva i principa povelje ujedinjenih nacija.Rusija nije išla vama pod nos i gomilala vojsku i oružje na vašim granicama nego to vi njoj radite već dugih 30 i više godina.Rusija ne skače po svijetu i ruši Irak, prijeti Iranu, rusši Libiju, Avganistan, proba srušiti Siriju, da ne govorimo o drugim zemljama gdje je stradalo od oružjai od gladi desetine i stotine miliona ljudi.Oranž puder u Vijetnamu i ubijenih preko 3,500.000ljudi.i opšti haos po cijeloj planeti……..