Fatos Bitići: Nove dokaze podeliti sa FBI

Brat trojice braće Bitići ubijenih 1999. godine u Petrovom Selu, Fatos Bitići, izjavio je da njegova porodica insistira da novi dokazi u istrazi o tom zločinu budu prosleđeni američkom Federalnom istražnom bioru (FBI).

„Insistiramo na tome da se svaki napredak ili dokaz podeli sa FBI odmah, umesto da se plasira preko medija ili drugih političara“, rekao je Fatos Bitići za list „Danas“.

On je naglasio da ne zna o kakvim se novim dokazima radi, ali da njihovo otkrivanje posle 16 godina otvara pitanje ko ih je i zašto skirvao. 

„Srpske vlasti su čekale mesecima, pre nego što su sa FBI podelile dokaze koje imaju. Zbog toga i insistiramo na punom i neposrednom otkrivanju FBI bilo kakvih novih dokaza ili ostvarenog napretka“, rekao je Bitići.

Prema njegovim rečima, ta stalna usredsređenost na nove dokaze je dobra, ali i skreće pažnju sa centralnog problema u ovom slučaju, a to je, kako je rekao, nedostatak svedoka.

„Mnogi svedoci ne veruju državnim organima. Bilo je previše curenja informacija, pretnji i zastrašivanja koji su obeshrabrili svedoke. Naša poruka svedocima je – ukoliko verujete državnim organima, sada je pravo vreme da istupite. Ukoliko nemate poverenja u državnu vlast, kontaktirajte nas“, rekao je Fatos Bitići.

Upitan o kredibilitetu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, Bitići je upitao „šta je on (Vukčević) radio poslednjih 10 i više godina na čelu te kancelarije“ i zašto bi preuzimao odgovornost sada, kada je na ivici da napusti tu funkciju.

„Kao glavni tužilac za ratne zločine Vukčević je bio odgovoran za rad Tužilaštva. On je godinama tvrdio da je na korak od rešavanja slučaja Bitići. U tom slučaju računaju se samo rezultati, a on nije imao nikakve“, naglasio je Fatos Bitići.

O istrazi u slučaju „Bitići“ piše i list „Naše novine“, koji navodi da su otkrivena tri pripadnika Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) koja su ih ubila. 

Pozivajući se na izvore u Tužilašta ratne zločine list piše da optužnica ne obuhvata bivšeg komadanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija koji se ranije pominjao kao jedan od osumnjičenih, jer protiv njega nema dokaza.

Braća Agron, Ilir i Mehmet Bitići bili su državljani SAD, zbog čega ta zemlja na rešavanju njihovog ubistva, a FBI vodi sopstvenu istragu o tom slučaju poslednjih 11 godina.

Tužilac Vukčević nedavno je izjavio da postoji napredak u istrazi ubistva braće Bitići, kao i da su mnogi od osumnjičenih za taj zločin danas na zapaženim pozicijama u državi ili oko nje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar