FBD: Dogadjaji u Crnoj Gori nastojanje da se odlože evroatlantske integracije Zapadnog Balkana

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je danas da dogadjaji u vreme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Crnoj Gori ne predstavljaju versko pitanje, već nastojanje da se odloži nastavak evroatlantske integracije Zapadnog Balkana.

FBD je u saopštenju ocenio da beogradska vlast i opozicija ne shvataju ili prećutkuju da „dramatičnost“ dogadjaja u Crnoj Gori može da bude „pogubna“ za evroatlansku budućnost Srbije.

„Osudjujemo instrumentalizaciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) upravo od ovih političkih faktora koji su svesni da njihova politika, koja ističe razlike, a ne zajedničke vrednosti, ne uživa većinsku podršku medju gradjanima regiona i zato koriste i crkvu za mešanje u unutrašnja pitanja suverene zemlje uz to članice NATO-a“, naveo je FBD.

FBD je pozvao sve političke organizacije, „koje se istinski zalažu za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji“, da nedvosmisleno osude „ratno-huškačku retoriku koja je kulminirala ovog vikenda kao apsolutno neprihvatljivu jer ona ozbiljno ugrožava i nastavak integracijskih procesa Srbije u EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar