FBD: Srbija opet na strani suprotnoj od EU

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) izrazio je žaljenje što Srbija nije juče u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija svojim glasom, zajedno sa članicama Evropske Unije i zemljama kandidatima za članstvo u EU, podržala rezoluciju koja se protivi daljoj militarizaciji Krimskog poluostrva od strane Rusije, koju je upravo GS proglasila za okupacionu silu na teritoriji Krima.

Forum je u saopštenju naveo da očekuje da će predsednica vlade i ministar spoljnih poslova što pre javno obrazložiti ovakav stav Srbije, budući da se on može sagledavati kao direktna suprotnost proklamovanim spoljnopolitičkim ciljevima Srbije i njenoj opredeljenosti za članstvo u EU.

„Jučerašnje glasanje u skupštini UN ozbiljno podriva poverenje u program za koji su u Narodnoj skupštini Srbije dobili Brnabić i njena vlada. Šta više, FBD uz to misli kako su i svi oni ministri u vladi Republike Srbije koji se zalažu za evropske integracije u obavezi da preispitaju svoje učešće u njoj,  ukoliko se nastavi s politikom koja nas, kao nikada u poslednjih 10 godina, otudjuje od naših evropskih suseda i udaljava od EU“, ističe se u saopštenju.

Forum je izrazio žaljenje što opozicija i mediji „ćute“ o ovom dogadjaju i ocenio da je opozicija, bar ona koja se „samodefiniše kao pro-EU, već morala da osudi svrstavanje Srbije uz neke od najozloglašenijih autokratija na planeti“.

FBD posebno ukazuje kako medijski vakum i celodnevno zakašnjenje u izveštavanju o glasanju u GS OUN ponovo potvrdjuje strepnje pojedinih istaknutih pojedinaca da je profesionalno novinarstvo u Srbiji u potpunosti podredjeno političkom-partijskom interesu i da će taj „medvedji zagrljaj voditi još većem urušavanju njihove kredibilnosti ukoliko mediji i dalje budu istrajavali u ćutanju o temama poput ove“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Zaboli SRBE za vase misljenje!