FHP: Sastanak Nikolića sa Krajišnikom nedopustivo ruganje žrtvama

Fond za humanitarno pravo (FHP) osudio je danas odluku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se sastane s predsednikom Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ Momčilom Krajišnikom, jer se radi o čoveku koji je bio osudjen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

„Takav potez predsednika predstavlja nedopustivo ruganje žrtvama, i u direktnoj je suprotnosti s proklamovanom namerom Srbije da radi na pomirenju u regionu“, piše u saopštenju FHP.

Krajišnik je u martu 2009. godine pravosnažno osudjen pred Haškim tribunalom na 20 godina zatvora zbog deportacije, prisilnog preseljenja i progona nesrpskog civilnog stanovništva u BiH kao zločina protiv čovečnosti. Na slobodu je pušten 2013. godine, pošto je izdržao dve trećine kazne.

„FHP smatra da odluka predsednika Srbije da se sastane s Krajišnikom, ne predstavlja puku podršku RS, poput one nedavno izražene u Banjaluci, već govori da vlast koju predsednik Srbije predvodi, podržava i način na koji je ona, uz Krajišnikov veliki doprinos, tokom rata stvarana – vojnim putem i etničkim čišćenjem zauzetih teritorija“, navodi ta nevladina organizacija.

FHP je ocenio da održavanje kontakata zvaničnika institucija Srbije sa osudjenim ratnim zločincima, opstruira proces suočavanja sa uzrocima i posledicama ratova 1990-ih godina.

„Posebno zabrinjava činjenica da se takvim postupcima vredja dostojanstvo žrtava“, navodi FHP.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu s predsednikom asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ Momčilom Krajišnikom o unapredjenju kulturnih veza srpskog naroda na prostorima bivše Jugoslavije.

Kako je saopštila pres-služba predsednika Srbije, Krajišnik je Nikoliću, u ime Asocijacije, uručio plaketu „Oktobarska spomenica Republike Srpske 1991“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar