Figaro: U Srbiji povika na medije i opoziciju

Lov na „izdajnike naroda“ poprima novu dimenziju u Srbiji, gde je ovladala atmosfera koja podseća na ’90-te godine, kada je aktuelni predsednik (Aleksandar) Vučić bio ministar informisanja kod Slobodana Miloševića, piše francuski list Figaro.

U opširnom tekstu pod naslovom „Srbija: Povika na medije i protivnike“, francuski list prenosi, kako navodi, delove manifesta ekstremnodesničarske organizacije Nacionalna avangarda i dodaje da su najviši zvaničnici Srbije pozdravili u oktobru tu nevladinu organizaciju na okruglom stolu koji je organizovala o bezbednosti Srbije.

Figaro piše da je u prvom redu na okruglom stolu bio državni vrh Srbije, Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnik Bezbednosno informativne agencije (BIA) Marko Parezanović koji je tada rekao da Srbiji prete „uništenje i subverzije od ljudi koje pripadaju opozicionim strankama, odredjenim medijima i NVO koje rade za inostranstvo“.

List ocenjuje da se time u Srbiju vraća stari slogan lova na „izdajnike nacije“ što dobija novu dimenziju poslednjih meseci, stvarajući atmosferu straha koja podseća na mračne ’90-te, kada je aktuelni predsednik Vučić, tada član Srpske radikalne stranke (SRS) bio ministar za informisanje u vlasti Slobodana Miloševića.

U opširnom tekstu Figaro piše da je 2018. godina počela ubistvom kosovskog opozicionog lidera Olivera Ivanovića posle intenzivne kampanje kleveta u režiji Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) koje su prenošene preko medija u njegovoj službi.

Vlast se potom „okomila“ na oca Savu, igumana manastira Visoki Dečani koji je optužen za izdaju jer se protivi ideji o razmeni teritorija (izmedju Kosova i Srbije) koju zagovara Vučić, a nastavljeno je napadom na glumca Sergeja Trifunovića, aktivnog opozicionara koji je ocrnjen i optužen za malverzacije u fondu koji je osnovao za pomoć bolesnoj deci, piše Figaro.

Prošle nedelje, opozicionar i poslanik Borko Stefanović završio je s okrvavljenom glavom od udaraca metalnim šipkama u Kruševcu gde je trebalo da održi tribinu, dodaje list.

Figaro navodi i da su se Danas, NIN i Vreme, „jedini nezavisni štampani mediji koji opstaju uprkos političkim pristicma“ našli direktno na metina pada u tekstu „Psi su pušteni“ objavljenom na naslovnoj strani provladinog nedeljnika Ilustrovana politika što je osudila i medjunarodna organizacija za zaštitu novinara „Reporteri bez granica“ kao „poziv na ubistvo i linč“.

Ta organizacija je ocenila da je atmosfera sve zategnutija od dolaska na vlast Aleksandra Vučića koji koristi državne medije da zastraši novinare nazivajući ih „izdajnicima“ i „špijunima koji rade za inostranstvo“.

List podseća i na slučaj s Danasom i karikaturom Predraga Koraksića Koraksa kome je zabranjena izložba u više gradova i prenosi ocene novinara Jugoslava Ćosića i pisca Filipa Davida da režim na „kalkulisan i direktan način“ pokušava da teroriše medije i celokupno društvo.

Ovaj sistem će učiniti sve da proguta one koje ne može da kontroliše, rekao je Ćosić koji je naveo primer Telekoma čiji je država većinski akcionar, koji je kupio drugog kablovskog operatera u zemlji, Kopernikus. „Telekom Srbija, čiji kablovski operater MTS ne nudi N1 u svom paketu, pobrinuće se da ni Kopernikus ne nudi taj program, tako da će oko 200.000 domaćinstava biti uskraćeno“, rekao je.

„Nalazimo se usred ’90-te godine. Ništa se nije promenilo“, ocenio je pisac Filip David, aludirajući na konflikte na Balkanu posle pada gvozdene dok je za Radeta Radovanovića, novinara i dramaturga, „sadašnja situacija još gora: onda su mediji koji su bili smeli u kritici, imali barem podršku iz inostranstva“, navodi Figaro.
Evropska unija, čiji je kandidat za prijem Srbija, ostaje zapravo oprezna. U rezoluciji Evropskog parlamenta 29. novembra podvlači se da „pretnje, nasilje i zastrašivanje prema novinarima i medijima ostaju predmet zabrinutosti“.

Figaro zaključuje da Evropska unija, u čije članstvo Srbija želi da udje, ostaje ipak oprezna jer je Evropski parlament u nedavno usvojenoj rezoluciji o napretku Srbije na evropskom putu naveo da „pretnje, zastrašivanja i nasilje prema novinarima i medijima izazivaju zabrinutost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar