Filip Švarm: Stefanovića smenjuju zbog prisluškivanja i fotografija Danila Vučića

Urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm izjavio je danas da će posle smene Nebojše Stefanovića sa svih stranačkih i državnih funkcija, Aleksandru Vučiću biti lakše da ga procesuira zbog eventualnih krivičnih dela.

Švarm je agenciji Beta kazao da Stefanoviću preti krivična odgovornost, ali i da postoji mogućnost nagodbe s Vučićem.

„Verovatnije je da će se dogovoriti da Stefanović ćuti, a da zauzvrat dobije neki manje važan posao“, ocenio je novinar.

On je rekao da postoji više razloga zbog kojih Vučić želi da ukloni svog zamenika u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) iz političkog života.

„Stefanović je unutar SNS stvorio značajnu frakciju oko sebe. U toj frakciji su bili ljudi koje je Stefanović lično zadužio. S druge strane postoji i frakcija oko (brata predsednika) Andreja Vučića. Aleksandru Vučiću nije dovoljno da samo smeni ministra i predsednika gradskog odbora Beograda, nego hoće i da razjuri i ponizi sve ljude koji su bili uz Stefanovića“, rekao je Švarm.

Na opštinskim odborima SNS-a, dodao je on, sada protiv Stefanovića glasaju i njegovi najbliži saradnici i prijatelji, samo da bi sačuvali funkcije.

Ocenio je da se čistkama u gradskom odboru SNS-a otvara prostor za ulazak SPAS-a Aleksandra Šapića u tu stranku.

„Slučaj Stefanović se koristi kako bi se izvršila partijska čistka. Iz perspektive SNS-a to je glumatanje stranačke demokratije, a u stvari radi se o diferencijaciji, pa o homogenizaciji stranke – kako bi to rekao Slobodan Milošević“, istakao je Švarm.

Na pitanje da li, osim političkih, postoje i drugi razlozi zbog kojih Vučić želi da ukloni Stefanovića, Švarm je kazao da se bivšem ministru policije posebno zamera prisluškivanje telefonskih razgovora predsednika Srbije i pojavljivanje u medijima fotografija predsednikovog sina, Danila Vučića u društvu sa osobama „s one strane zakona“.

„Prisluškivanje i fotografije su kap koja je prelila čašu u odnosima Vučića i Stefanovića. Postavlja se pitanje, ako se zna da muški članovi porodice Vučić imaju 1.800 razgovora sa 26 lica koja su bila na policijskim merama slušanja i praćenja, šta je onda ono što Vučić ne zna, a neki policijski organi i službenici znaju o njemu i njegovoj porodici“, naglasio je Švarm.

Po njegovim rečima, posle svega veliko je pitanje da li Vučić može da veruje Stefanoviću u bilo čemu.

„Vučiću je problem i to što je Stefanović, kao ministar policije, stvorio dobro mišljenje o sebi kod mnogih svetskih i evropskih tajnih i policijskih službi“, naveo je novinar.

Upitan da li se može očekivati da će Stefanović biti smenjen ili će podneti ostavku na mesto ministra vojske, na kojem je sada, Švarm smatra da je Vučić već rekao Stefanoviću da podnese ostavku kako bi se sukob završio u tišini.

„Medjutim, izgleda da Stefanović nema nameru da se povuče. Za sada, to će ostati samo na smeni sa stranačkih funkcija i sasvim je moguće da Stefanović ostane ministar do sledećih izbora, a nakon izbora biće smenjeni svi Stefanovićevi kadrovi“, rekao je za Betu urednik “Vremena” Filip Švarm.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar