Fon Kramon: Aktivna pomoć Rusiji opasnija od neuvođenja sankcija

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) Viola fon Kramon (von Cramon) izjavila je da je od neuvodjenja sankcija Rusiji značajno opasnije pružati aktivnu pomoć ruskim predstavnicima u širenju propagande, i pozvala vlasti u Srbiji da „jasno kažu na kojoj su strani“, preneo je danas portal Nova.rs.

Poslanica Zelenih u EP povodom navoda da je Srbija odobrila otvaranje predstavništva Raša tudej (Russia Today – RT), pozvala je Vladu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da jasno kažu na kojoj su strani, navodeći da Srbija ne treba da služi kao osnov za zaobilaženje sankcija EU i platforma za širenje ruske propagande na druge zemlje u regionu.

„Pozivamo predsednika Vučića i novu Vladu Srbije da jasno pokažu gde su. Jedna stvar je neuvodjenje sankcija, a sasvim druga još gora – aktivna pomoć ruskim zastupnicima u širenju propagande. To je krajnje neprihvatljivo i samo će dodatno narušiti odnose EU i Srbije“, rekla je Fon Kramon.

Portal Nova.rs preneo je u četvrtak da će ruska državna televizija Raša tudej kojoj je zabranjeno emitovanje u EU zbog „podsticanja i podrške ruskoj agresiji“ na Ukrajinu, otvoriti predstavništvo u Srbiji.

EP je 6. jula usvojio rezoluciju kojom su vlasti u Beogradu izmedju ostalog pozvane da se hitno usklade sa sankcijama EU protiv Rusije i da preduzmu mere da se spreče Raša tudej i Sputnjik Srbija da šire lažne vesti i dezinformacije.

Poslanica EP se u izjavi za portal osvrnula i na konkurs za dodelu nacionalne frekvencije u Srbiji i navela da od predstojeće odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o nacionalnim frekvencijama, umesto otvaranja RT-a očekuju „da se zadrže najviši evropski standardi i da se pošteno proceni dosadašnja iskustva vlasnika nacionalnih frekvencija pre nego što im se dodele nove“.

EU je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija RT i Sputnjik, smatrajući da su ta dva medija u službi širenja ruskih dezinformacija i manipulacije informacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radović

    Koga svrbi taj se češe.Možete se češati do krvi i bola ali ste se toliko ošugali da vam ni ribaća četka neće pomoći. Istina vas svrbi ,a Ruska srestva informisanja promovišu istinu i samo istinu i to su fakti. Boriti se protiv fakata je uzaludno gubljenje vremena, iluzija koja trenutno i samo trenutno daje lažnu nadu, jer kratko traje i poslije izaziva još veći očaj za one koji uživaju u lažnoj i apstraktnoj realnosti. Mi u Srbiji dobro znamo ko je ko, kakav je ko, gdje je ko i kakve namjere ima ko.Tri rata ste nam priredili u vremenu od sto godina i prepolovili nas.Napunili ste nam groblja.Zbog vas smo više bili u šumama nego u kućama.E pa neće moći , neće proći. Gledaćemo Rusiju danas i Rusiju sjutra i Rusiju prekosjutra i pjevat ćemo Pomoskovnije vječera a vi gazite i dalje vaše koračnice i sa uzdignutom rukom plašite ptice. To vam je jedino preostalo i ostalo, sve ostalo ste zaboravili.Zaboravili ste da ste bili u dva dijela i da su vam Rusi dozvolili da se ponovno spojite.Umjesto- danke, od vas se čuje samo -halt ,za sve Slovensko a posebno Rusko.Vi ste se ujedinili i odmah ste požurili da od Jugoslavije napravite strašilo a Srbiju gurnete u srednji vijek i po vašoj tradiciji otmete joj još jedan deo i napravite koš jednu Albaniju isto kao i 1912. Naš narod kaže“:Zlo rađenje gotovo suđenje“.I ono“:Zlo je jedno zlu drugome građa, iz zla jednog drugo zlo se rađa“.Zlo raditi a dobru se nadati je još jedna vaša iluzija.Nije teško pretpostaviti šta vas čeka? Ali to vi ocijenite sami, samo nije vam ostalo mnogo vremena za ocjene i procjene, jer Rusija danas će biti i Rusija sjutra i Rusija prekosjutra i mi ćemo znati šta se dešavalo, šta se dešava i šta će se dešavati, posebno kada ste vi u pitanju…………..