Građani Kosova dobijaju albansko državljanstvo?

Novi nacrt Zakona o državljanstvu, koji je usvojio Savet ministara Albanije, omogućava da albansko državljanstvo dobije svako čiji su preci albanskog porekla.

Uslov je da podnosilac prijave podnese dokaz o pretku do trećeg stepena srodnosti, prenose albanski mediji.

Ovaj zakon, koji uskoro treba da se nađe pred parlamentom, pruža mogućnost svim Albancima koji su rođeni u drugim zemljama, a koji su u mogućnosti da dokazuju svoje albansko poreklo, da dobiju albansko državljanstvo.

Građani Kosova isključeni su iz albanskog državljanstva odlukom iz jula 2013. godine, uprkos tome što su mogli da dokažu albansko poreklo, ali se ta odluka ukida novim zakonom.

Druga važna intervencija je i davanje albanskog državljanstva svima koji su rođeni na teritoriji Republike Albanije, bez obzira na poreklo, prenose „Bujanovačke“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

AlbanijadržavljanstvoKosovo
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Milovan

    Srbija je uvek najvise zavrtala srbe.Setite se samo koliko je Srbija napadala Republiku Srpsku kada su imali reg tablice na automobilima cirilicom. Pa kako su izdali Republiku Srpsku Krainu,pa uvodili sankcije Republici Srpskoj.Pa nama zabranjivali ulazak u Srbiju.I sada ima kraisnika koji zive u srbiji 20 godina i jos nemaju srpsko drzavljanstvo. A ovo za pasos za Srbe sa kosova ja znam postomije snaja odande.Inace to nezna 95 % srbijanaca. Ali da je srbija najgora prema svojima toje poznato.Koliko je samo Srba osudila za ucesce u ratu,a koliko hrvati svojih. Pa sakrivanje o zlocinima nad nama nasih neprijatelja.Mogao bi ovako do sutra.

  • Antisa

    Nista cudno svaki Pravoslavac u BIH ima Srpski pasos Katolik iz BIH HRVATSKI pasos ne vidim u cemu je pjobjem.

  • Vlad

    Samo mi Srbi sa Kosova i Metohije imamo srpsko državljanstvo ali samo na papiru. Probajte da zatražite pasoš. Dobićete ga ali onaj vizni sa onim groznim natpisom Koordinaciona Uprava za KiM. O primeni prebivališta da ne pričamo. Kao da smo kriminalci nas proveravaju. Lakše će dobiti full državljanstvo one izbeglice iz Sirije nego neko sa KiM. I za Albance smo gradjani drugog reda. Malo se priča o svemu ovome ali mislim da bi trebala država Srbija konačno da omogući narodu ovde ono što je najvažnije a što nam tako nedostaje – dostojanstvo čoveka.