Gradonačelnik Čačka: Grad je učinio sve povodom eksproprijacije zemljišta na trasi auto-puta

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je danas da je grad „učinio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti povodom eksproprijacije zemljišta na trasi auto-puta kod Pakovraća i u drugim mestima“ i da je sada sve u ingerenciji sudova.

Više desetina meštana Pakovraća kod Čačka, čija su imanja i kuće nalaze na trasi auto-puta, održali su više protesta jer su dobili rešenja o iseljavanju iako im još uvek nisu isplaćeni ni zemlja ni kuće koje im se oduzimaju zbog izgradnje auto-puta.

Oni nisu bili zadovoljni cenom koju im je država ponudila za imanja koju su ocenili kao „nerealno nisku“, zbog čega su podneli tužbe nadležnim sudovima, ali ni posle dve godine sudski procesi nisu okončani.

Gradonačelnnik Čačka Todorović je rekao da će svi gradjani biti adekvatno obeštećeni i istakao da je 88 odsto gradjana prihvatilo ponudjena rešenja o eksproprijaciji.

„Mi smo učinili sve što je do nas. Obaveza lokalne samouprave je samo da donese rešenja o eksproprijaciji i to radi naša imovinsko-pravna služba. Dalji postupak je sledeći: gradjani koji su zadovoljni potpisuju sporazum za isplate koju vrši država Srbija, oni koji nisu zadovoljni, svoje pravo i pravdu traže na sudu“, rekao je Todorović novinarima.

On je naveo da u Pakovraću ima još 10 domaćinstava koja nisu prihvatila ponudjenu cenu za zemlju i kuće i sudskim putem potražuju svoja prava, kao i da ima jedan broj domaćinstava koji se sude samo zbog ponudjene cene kuća, dok su prihvatili ponudjenu cenu za zemljište.

„Ja se nadam da će oni to svoje pravo i ostvariti, ali projekat koji je od državnog interesa ne može da stoji. Nadam se da će se to prevazići što pre, ali se tu sve obaveze lokalne samouprave završavaju“, rekao je Todorović.

On je dodao da je obavljeno više razgovora sa nezadovoljnim gradjanima u Pakovraću.

„Učinili smo sve da Osnovni sud u Čačku opredeli više postupajućih sudija. Oni su nam izašli u susret, naravno ne prejudicirajući bilo kakve presude, i četvoro sudija je presudjivalo u tim predmetima. Nekim presudama gradjani su zadovoljni, na nekima ne. Naravno da svi imaju prava na žalbu. Predmeti su na višoj instanci i čeka se odluka Višeg suda“, rekao je Todorović.

Todorović je naglasio da „apsolutno nije za primenu bilo kakve sile“, ali da će objekti koji se nalaze na trasi auto-puta svakako biti uklonjeni, a kako je naveo, gradjani neće ništa izgubiti jer će biti adekvatno obeštećeni.

On je istakao da nije rešenje da se gradjani Pakovraća prinudno iseljavaju, ali da oni „moraju da shvate, bez obzira na opravdan strah, da će biti isplaćeni“.

„Medjutim, novac ne opredeljuje grad Čačak niti bilo koja druga lokalna samouprava, već u ovom slučaju Putevi Srbije. Sve nezadovoljstvo je u suštini zbog brzine isplate. Zaista niko ne može da potpiše saglasnost ako su ta veštačenja u nesaglasju sa Zavodom za veštačenja iz Beograda. Ja razumem i gradjane jer su u medjuvremenu porasle cene zemljišta i objekata zbog situacije u Ukrajini“, rekao je Todorović.

On je rekao da se nada da će Viši sud što pre doneti odgovarajuće presude.

Više desetina meštana Pakovraća koji su dobili rešenja o prinudnom iseljenju jer su njihove kuće i zemlja na trasi auto-puta, a nisu još uvek isplaćeni, najavili su da će se svakodnevno okupljati u strahu od sudskih izvršitelja i prinudnog iseljavanja.

Oni su rekli da se neće iseljavati dok im ne budu isplaćene i kuće i zemlja i biljne kulture koji im se oduzimaju zbog trase auto-puta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar