Grbović: Srbija mora da prihvati evropski predlog, ne vidim drugu opciju

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je danas da Srbija treba da prihvati Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, i da on ne vidi drugu opciju.

„Mislim da mi sada moramo da se fokusiramo i posvetimo onim temama na koje možemo da utičemo, a to je da tražimo jake garancije za poštovanje prava Srba na Kosovu, za institucionalizaciju tih prava kroz formiranje Zajednice srpskih opština i omogućavanje institucionalne komunikacije države Srbije sa Zajednicom, za pravno regulisanje crkava i manastira i garanciju sigurnosti Srba na Kosovu“, rekao je Grbović gostujući na N1.

On je naveo da je očekivao da će izveštaj biti javno objavljen pre sledeće runde dijaloga, koja je najavljena za 18. mart.

„(Žozep) Borel je izašao i rekao da su se usmeno sporazumeli o sadržini dogovora ili sporazuma, iako on nije zvanično parafiran. Usaglasili su se i da nema potreba za daljom doradom tog teksta. Očekivao sam da će izveštaj biti objavljen pre sledeće runde, ali se desilo 30 minuta nakon toga. I to pokazuje ozbiljan stepen nepoverenja u obe strane“, rekao je Grbović.

On je dodao da objavljivanje evropskog sporazuma znači da „nisu želeli da dozvole Vučiću i Kurtiju da nastave sa svojim tumačenjem šta se tamo desilo“.

Grbović je pozdravio objavljivanje tog dokumenta i ocenio da sada u Srbiji može da se otvori politička debata o tom sporazumu i naveo da Pokret slobodnih građana načelno podržava sporazum.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar