Grčki list o demonstracijama: Strah od apsolutističke restauracije

„Deca s pištaljkama“ su ponovo na ulicama Beograda, kao 1996-97, kada su „probudila društvo u doba autokratske vladavine Slobodana Miloševića“ koga je potom „društveni pokret i srušio s vlasti“, piše danas uticajni atinski konzervativni list „Katimerini“.

„Danas, 20 godina kasnije, u pištaljke duvaju deca tadašnjih demonstranata… instinktivno reagujući zastrašeni procentom od 55 odsto s koliko je Aleksandar Vučić izabran za predsednika Republike, viču da je glasove oteo kontrolom medija i demagogijom, a parola im je ‘Protiv diktature'“, piše list.

Demonstranti „predosećaju da izborni trijumf može tog 47-godišnjeg lidera, sklonog političkim transformacijama, dovesti u iskušenje totalitarne vlasti“.

Jer Vučić, piše list, „nije napravljen“ za „dekorativnu ulogu“ predsednika Srbije koji „u najboljem slučaju deli odlikovanja“, te on i „ne napušta fotelju premijera iz koje, kako mu mnogi prigovaraju, autokratski odlučuje o sudbini svojih sunarodnika, da bi otišao u počasnu političku ‘demobilizaciju'“.

U tekstu piše da niko ne zna kakve su Vučićeve namere, jer „ovidijske metamorfoze u njegovoj političkoj karijeri ne garantuju da je privržen liberalnoj demokratiji zapadnog tipa, u čije ime su Srbi srušili ‘Slobu’ koga su prethodno obožavali“.

„To će se videti uskoro, ako on (Vučić), kako se priča, na mesto premijera postavi marionetu kojom će upravljati zakulisno, ili, što je još gore, ako, imitirajući (predsednika Turske Redžepa Tajipa) Erdogana, pristupi reviziji Ustava da bi u (svojim) predsedničkim rukama koncentrisao vlast, a centar odlučivanja premestio iz Skupštine u svoj kabinet“, piše list.

„Katimerini“ komentariše da „Vučić pripada ‘onom izdanju’ lidera u regionu koji su se popeli na vlast pomoću nacional-populizma, a traju tako što autokratski poništavaju parlamentarnu demokratiju. Uopšte uzev, u ovo vreme Evropom duva povoljan vetar za takve lidere i za nametanje takvih modela“.

„Zato je strah od apsolutističke restauracije jedino objašnjenje za to što su ‘deca s pištaljkama’ na ulicama gradova Srbije“, zaključuje grčki list.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar