Grki ministar posle sastanka s makedonskim: Spremni smo za veliki korak

Sledeći sastanak Grčke i Makedonije može doneti „veliki korak“, rekao je danas ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas posle sastanka u Beču sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom i posrednikom UN za spor Grčka-Makedonija Metjuom Nimicom.

„Teški su koraci koje preduzimamo, ali svaki korak nas približava mogućnosti rešenja“, rekao je Kocijas ne iznoseći pojedinosti, i dodao: „Ušli smo u detalje – o onome s čime se oni (Makedonija) slažu, i s čim ne. Identifikovali smo glavna pitanja za obe strane, i nadam se da ćemo na sledećem sastanku biti spremni da učinimo veliki korak“, preneli su mediji u Atini.

Kocijas je pozdravio današnji rad diplomata dveju strana uporedo s „diskusijom o rešenju za pitanje naziva (Makedonije), pozitivan budući program saradnje na zajedničkom putu dveju država ako se – čemu se nadam – reši pitanje naziva“.

Na pitanje da li postoji plan za naredni sastanak, grčki ministar je odgovorilo potvrdno i dodao da ima „planiranja i saglasnosti o svim neophodnim koracima“.

Posrednik UN za spor Atina-Skoplje Metju Nimic je, takodje ne iznoseći nikakve pojedinosti, ocenio da ima velikog napretka u pregovorima, ali i teških pitanja koja treba rešiti.

Nimic je rekao da su „ceo dan radili veoma konstruktivno i to nam omogućava da budemo optimisti“.

Uporedo s njegovim sastankom s Kocijasom i Dmitrovom, rekao je Nimic, zasedale su diplomatske delegacije obe zemlje, da bi se „detaljno razmotrila pitanja“.

Sastanci će se nastaviti, rekao je Nimic i potvrdio da „postoje teška pitanja koja treba rešiti, ali po mom mišljenju postoji veliki napredak i sve ovo će pomoći da se stabilizuje region“.

„Nadam se da ćemo nastaviti da radimo konstruktivno“, zaključio je Nimic.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • kojeimedadam

    Valjda “ Grčki “ …:lol: