Grupa za slobodu medija zatražila prestanak urušavanja sloboda medija u Srbiji

Predstavnici Grupe za slobodu medija održali su danas na više punktova u centru Beograda akciju deljenja letaka i razgovora s gradjanima u okviru koje su ih obevestili o zahtevima za prestanak urušavanja slobode medija u Srbiji koje su pre nekoliko dana predali premijerki Ani Brnabić.

Na štandu na Trgu Republike, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić rekao je da je najvažniji deo akcije da novinari podsete gradjane da ne mogu da normalno funkcionišu bez slobodnih medija i istinitih informacija, šta god privatno mislili o novinarima. 

On je dodao da akcija ima za cilj da podseti i novinare da je njihova dužnost da postavljaju prava pitanja, bez obzira da li će uvek uspeti da dobiju adekvatne odgovore. 

Govoreći o sastanku sa Anom Brnabić, Lekić je rekao da postoji džentlemenski sporazum da se o detaljima sastanka ne govori u javnosti 10-15 dana, kako bi se premijerki dalo vremena da odgovori na novinarske zahteve, ali da primećuje da se neki drugi članovi Vlade nisu držali svog dela dogovora.

Novinarka Vremena Tamara Skroza (Skrozza) rekla je na štandu na Terazijama da su novinari želeli da gradjane upoznaju s detaljima sastanka sa premijerkom, jer oni nisu imali prilike da se o tome informišu u medijima već su samo mogli da čuju interpretacije predstavnika vlasti.

Ona je rekla da zahvaljujući „političkim pritiscima, nepotizmu, korupciji i čistom bezobrazluku“ vlast još nije primenila zakone iz oblasti medija koje je sama donela i dodala da nema nikakve koristi od usvajanja najboljih zakona na svetu ukoliko se oni ne poštuju. 

Skroza je, medjutim, ocenila da su novinari uprkos političkim, ekonomskim pa i fizičkim pritiscima vlasti u poslednjih nekoliko nedelja uspeli da se aktiviraju i da je to nešto što uliva odredjeni optimizam. 

„Makar smo pokazali da smo živi, a i to je uspeh u odnosnu na period od pre nekoliko meseci“, rekla ja ona.

Na štandu u Knez Mihailovoj ulicu, novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević ocenila je da slobodni i profesionalni mediji ne postoje zbog novinara već zbog gradjana i društvenog interesa i da novinari akcijom žele i da podsete Vladu da nije primenila značajan deo medijskih zakona koje je sama usvojila. 

Ona je rekla da gaji umereni optimizam nakon sastanka predstavnika Grupe za slobodu medija sa premijerkom Brnabić jer je ona, makar, pokazala spremnost da sasluša novinare.

Akcija je u toku dana održana i u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Vranju. 

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su 14. novembra premijerki Ani Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, medju kojima su formiranje nove radne grupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre više od dve godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar