Haljimi: Raspisivanje prevremenih lokalnih izbora u decembru je dobro za Preševo

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi izjavio je danas da je najava da će prevremeni lokalni izbori u opštini Preševo biti raspisani za 24. decembar dobra za tu opštinu i da bi bilo dovoljno vremena da se stranke pripreme za izbore.

Opštinom Preševo od polovine septembra upravlja Privremeni organ koji je nakon raspuštanja Skupštine Opštine imenovala Vlada Srbije.

Haljimi je za agenciju Beta izjavio da će datum održavanja prevremenih lokalnih izbora u Preševu, prema najavama predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, biti preciziran narednog utorka.

„Na pitanje našeg poslanika (Fatmira Hasanija) predsednica Skupštine Srbije je odgovorila da će se u utorak znati kada će biti raspisani prevremeni lokalni izbori u Preševu, a kao datum je pomenut 24. decembar. U principu to je dovoljno vremena da se stranke spreme za lokalne izbore za koje je u Preševu potrebno sakupiti oko 1.200 potpisa podrške“, kazao je Haljimi.

On je rekao da očekuje da će na prevremenim lokalnim izborima u Preševu učestvovati više izbornih lista nego na poslednjim, koji su održani u aprilu 2016. godine, jer su u medjuvremenu formirane dve nove stranke.

Haljimi je dodao da će posle izbora vladajuća koalicija moći da bude formirana od najmanje tri političke partije.

Prema njegovim rečima raspisivanje prevremenih lokalnih izbora za decembar sigurno znači da protesti, koje je PDD najavljivala u novembru ukoliko se prolongira raspisivanje izbora, neće biti održani „jer neće biti razloga za to“.

PDD je nezadovoljna imenovanjem članova Privremenog organa, u kome je od ukupno pet članova dobila mesto samo jednog člana, neposredno nakon imenovanja tog tela podnela žalbu Ustavnom i Upravnom sudu.

Vlada Srbije raspustila je sredinom septembra Skupštinu opštine Preševo nakon što duže od tri meseca nije održana nijedna sednica zbog nedostatka kvoruma, nakon čega su dva člana koja su imenovana u Privremeni organ – Ardita Sinani iz Partije za demokratsko delovanje i Ragmi Mustafa ispred Demokratske partije Albanaca odbili da učestvuju u radu tog tela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar