Han razgovarao s Vučićem i Pusić: Otvoriti granice

Evropski komesar Johanes Han saopštio je danas da o problemima na hrvatsko-srpskoj granici razgovara s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i šeficom hrvatske diplomatije Vesnom Pusić i rekao da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da „deluju na odgovarajući human način, a posebno da granične prelaze održe otvorenim, da ih ne zatvaraju i ne štete privredi i poslovima regiona“.

„Ako su granice zatvorene, ako kamioni ne mogu da prolaze, to ima neposredne posledice na ekonomsku situaciju u regionu i to moramo izbeći“, rekao je komesar za proširenje i susedstvo.

On je to naglasio u času dok se očekuje susret vođa Evropske unije koji treba da usvoje niz mera za rešavanje krize s migrantima i pošto je srpski premijer Vučić uputio pismo čelnicima EU zahtevajući da Hrvatska obustavi jednostranu ekonomsku blokadu granice sa Srbije, čime krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Izvori u EU su agenciji Beta preneli ocene da „Hrvatska ipak ne može da se zaklanja iza Evropske unije ako krši sporazum o stabilizaciji EU-Srbija, ali je tačno i da bi srpska tužba zahtevala dug postupak, a situacija je hitna“.

Ipak, podvukli su, jasno je da u Evropskoj komisiji i većini članica Unije niko ne želi takvo zaoštravanje, već svakako da se stanje sredi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar