Haradinaj bi da ide kod Trampa na Molitveni doručak, ali…

Prištinski mediji navode da kosovski premijer Ramuš Haradinaj želi da ode u Vašington na Molitveni doručak, koji pripređuje američki predsednik.

Međutim, problem je u tome što mu nije odobrena viza za ulazak u SAD, koju je zatražio ranije radi učestvovanja na jednoj konferenciji o Balkanu u Americi. Razlog odbijanja Haradinaja je uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH, navela je „Al Džazira Balkans“.

Kancelarija premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja saopštila je da on još niije dobio odgovor na zahtev za dobijanje američke vize. Službenik kancelarije izjavio je da je Hardinaj vizu tražio da bi prisustvovao tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu.

„Premijer nije dobio nikakav zvaničan odgovor od ambasade Sjedinjenih Država po pitanju vize. Jedini razlog zašto bi premijer putovao u Sjedinjene Države jeste Molitveni doručak, a ne bilo kakva konferencija”, rečeno je za program Glasa Amerike na albanskom jeziku u kancelariji Haradinaja.

VOA napominje da daljih objašnja nije bilo.

Prištinski mediji su u ponedeljak objavili da su SAD zahtevale od Haradinaja da ukine sankcije i omogući nastavak dijaloga s Beogradom radi postizanja konačnog sporazuma ili će, kako je navedeno, Prištini biti uvedene sankcije.

Savenik u kancelariji Haradinaja, Avni Arifi, tvrdio je, međutim, da nije dobijen nikakav dokument s takvim zahtevom.

Nešto kasnije oglasio se i Haradinaj i ponovio da je Priština spremna da privremeno ukine nametnute takse, ali samo uz prethodno dobijanje čvrstih medjunarodnih garancija da će sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine biti predvidjeno uzajamno priznanje.

Haradinaj je precizirao da međunarodne garancije znače potvrdu da je “sporazum postignut, da se čeka njegovo potpisivanje, te da dokument predvidja medjusobno priznanje”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

molitveni doručakRamuš Haradinajviza
Komentari (0)
Dodaj komentar