Haradinaj: EU ne reaguje na naše žalbe na Beograd

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da Evropska unija nije adekvatno reagovala na žalbe Prištine na Beograd.

Haradinaj je u intervjuu za Fajnenšl tajms (Financial Times) rekao da je Srbiji dozvoljeno da vodi neprijateljsku kampanju protiv Kosova i da podriva njegove šanse za ulazak u EU dok sama nastavlja proces pristupanja.

„Žalili smo se (Evropskoj komisiji) sve ove godine da Srbija ne poštuje CEFTA, da ne poštuje Briselske sporazume, da ne poštuje obaveze date za stolom, ali se nisu toliko usredsredili na nas“, rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je rekao da je ideje promene granica „opasna“ za region.

„Nema smisla da se upuštamo u ovaj dogovor o zameni da Srbija prizna ono što je činjenica – da Kosovo postoji. Priznala nas je polovina članica EU“, rekao je Haradinaj.

On je rekao da je EU uložila sredstva i osoblje u normalizaciju Kosova i regiona, ali da su „svi postupci Srbije protiv interesa EU za stabilizaciju Zapadnog Balkana i u interesu Rusije da se održi haotična situacija“ u regionu.

Haradinaj je rekao da će takse na robu iz Srbije biti ukinute samo ako Kosovo dobije potpuno priznanje od Srbije.

„Nismo to uradili iz arogancije – nismo imali drugu šansu… Dugo smo se opirali da preduzmemo tu meru, ali nije bilo drugog načina. Taksa će biti uklonjena s punom normalizacijom, a puna normalizacija znači priznanje“, rekao je Haradinaj.

On je rekao da Brisel mora ozbiljnije da shvati evropske težnje Kosova kako bi izbegla dalja nestabilnost na Balkanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar