Hradinaj besan: „Policija Srbije uhapsila je pripadnike KBS-a, tražim da ih hitno oslobodite“

Srpska policija je na prelazu Jarinje privela pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Alena i Anela Ujkanovića, kaže premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj.

On je to napisao na svom Fejsbuk nalogu, i dodao da je njihovo privođenje neprihvatljivo, i zatražio hitno oslobađanje, prenosi RTK na srpskom jeziku.

– Ovakvi slučajevi nas podsećaju na režim (Slobodana) Miloševića, koji izgleda i dalje živi kod našeg severnog suseda – napisao je Haradinaj.

Kako je saopšteno iz KBS, reč je o pripadnicima ove službe iz bošnjačke manjinske zajednice. Oni su, navodi se, zadržani na Jarinju, na putu Leposavić-Raška, a jedan od njih dvojice je pušten i vraćen na Kosovo.

Ovim povodom se oglasio i ministar spoljnih poslova u Prištini Bedžet Pacoli, koji je zatražio od EU hitnu reakciju.

– Čim su me obavestili da su srpski policajci priveli dva pripadnika KBS-a zatražio sam od EU hitnu reakciju, jer su neprihvatljivi pritisci Beograda nad pripadnicima KBS-a iz manjinskih zajednica da napuste KBS – naveo je Pacoli u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima, u KBS-u trenutno je angažovano još 73 Srba i nealbanaca, a na konkurs za popunu pedesetak upražnjenih mjesta prijavilo se više od 300 Srba.

KBS je u poslednjih pola godine napustilo 53 Srba, uglavnom iz Kosovskog pomoravlja, uz obrazloženje da ne prihvataju transformaciju KBS-a u vojsku Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kbspolicijaRamuš Haradinaj
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • lece

    on treba prvo kod hashkog tribunala da se javi….kako oni sa nama tako mi sa njima… pa videcemo dokle ce ovo da ide… umesto da se jednom zauvek okrenemo buducnosti shiptari uvek neshto traze, pa nek idu pobogu u albaniju, niko ih ovde nece….

  • bambi

    Ajde bre, prestanite da pisete vise o ovom Haradinaju ili kako se vec zove. Pa je li on filmska zvezda? Pa vi ste ga uzdigli na nivo fatamorgane.