Inicijativa mladih za ljudska prava: Djordjević uvredio civilne žrtve režima '90-tih

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da je ministar rada Zoran Djordjević izjavom da iz Srbije i od Srba niko nikada nije proteran, a kamoli zatvaran i ubijan, uvredio sve žrtve režima Slobodana Miloševića i njegovih saboraca i saveznika ’90-tih, na prostoru cele bivše Jugoslavije.

„Kao ministar u okviru čijeg portfelja je i briga o civilnim žrtvama rata, ova uvreda ima i posebnu težinu“, dodala je u saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava i istakla da je gotovo ceo politički, vojni i policijski vrh Srbije osudjen pred Tribunalom u Hagu za kampanju zločina i etničkog čišćenja nad kosovskim Albancima.

Kako je Inicijativa mladih podsetila Vojislav Šešelj osudjen je pred sudom u Hagu za zločine protiv čovečnosti u Hrtkovcima, u Vojvodini, odakle su proterivani gradjani hrvatske nacionalnosti, dok su dokumentovani brojni etnički zločini u Sandžaku za vreme rata koji nemaju sudske epiloge.

„Ono što Srbija nikada nije uradila, i što očigledno nije deo njene savremene političke tradicije, jeste izvinjenje žrtvama za zločine počinjene na Kosovu, u Vojvodini i Sandžaku, reparacije žrtvama i sudsko procesuiranje odgovornih zločinaca“, navela je u saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava.

Prema navodima Inicijative, Djordjević je danas na komemoraciji u spomen-parku u Jajincima izjavio da „iz Srbije i od Srba niko nikada nije proteran, a kamoli zatvaran i ubijan zbog svoje različitosti, a to nije ni u našoj političkoj tradiciji“.

„Inicijativa mladih za ljudska prava poručuje ministru Djordjeviću da je jedini način da se politička tradicija današnje Srbije vrati u kontinuitet sa antifašističkom borbom iz Drugog svetskog rata suočavanje i otvoreno priznavanje počinjenih zločina ’90-tih, jasan raskid sa ratnom politikom, procesuiranje odgovornih za činjenje ratnih zločina, poštovanje i javna izvinjenja žrtvama“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar