Institut za evropske poslove: Novi zakon o BIA stvara prostor za korupciju

Institut za evropske poslove iz Beograda ocenio je danas da se predlozima izmena Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji produbljuje prostor za korupciju i partijsko zapošljavanje.

Kao najveću slabost predloga zakona, Institut je naveo to što nije obavezno raspisivanje konkursa za prijem u radni odnos u BIA, jer direktor BIA dobija diskreciono pravo primanja u službu, što otvara mogućnost „favorizacije privatnih poznanstava i političkih istomišljenika“.

Institut dodaje da „netransparentnost čitavog postupka ostavlja prostor za koruptivna delovanja koja mogu voditi nestručnom kadru, biranom po kriterijumu ličnih veza i političke opredeljenosti“.

Kako se navodi, novim predlogom Zakona daju se veća ovlašćenja direktoru BIA, koji dobija pravo da unutrašnjim aktima formira sistem pravila koja se odnose na zapošljavanje kadrova i daje mu značajna diskreciona ovlašćenja u pogledu ocenjivanja i davanja saglasnosti za napredovanje zaposlenih.

Direktor može da vrši organizaciju i sistematizaciju radnih mesta, da  odlučuje o zasnivanju radnog odnosa, da donosi akt kojim se utvrdjuje postupak, merilo i način ocenjivanja pripadnika BIA kao i da daje uslove za sticanje i gubitak zvanja. Aktom direktora, uz saglasnost Vlade, utvrdjuju se koeficijenti za obračun plate do stupanja na snagu Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru 1. januara 2018. godine.

Institut je ocenio se da takvim uredjenjem „postoji velika opasnost da će se politički podobni nagradjivati unapredjenjem i obrnuto“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar